Domácí med

Řepkový med

Řepka neprávem patří k těm nejméně oblíbeným rostlinám, které se v létě objevují na polích. Včely z jejího nektaru ale dokážou vykouzlit dokonalý med, který má blahodárné účinky na vaše zdraví. A to i přesto, že ho často už na pultech obchodů najdeme v tuhém, krystalickém stavu.

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Díky většímu podílu glukózy krystalizuje během několika dnů po vytočení a z toho důvodu se u něho většinou provádí pastování.

Barva, konzistence a chuť

Pod pojmem med si většina z nás představí zlatavou vazkou tekutinu ve sklenici. Řepkový med je ale přesným opakem tohoto zažitého dogma. Protože obsahuje jiný podíl cukrů než ostatní druhy medu, krystalizuje velmi rychle, často už pouhé dva dny poté, co je stočen. Z tohoto důvodu je s oblibou zpracován na pastový med a spotřebitelům nabízen v bílé krémové konzistenci.

Má charakteristickou žlutou až citronově žlutou barvu, po ztuhnutí téměř bílou.

Řepkový med má lahodnou, jemně aromatickou chuť lišící se i podle konkrétní odrůdy řepky. Je to oblíbený druh pro výrobu medoviny.

Brukev řepka (Brassica napus)
Brukev řepka
Brassica napus

Brukev řepka

Řepka olejka (Brassica napus) je 60–120 cm vysoká rostlina z čeledi brukvovité (Brassicaceae). Pěstuje se jako kulturní plodina zejména pro svá olejnatá semena, která se využívají pro pro výrobu olejů. Řepka se pěstuje ve dvou formách - jako ozimá a jarní. Kvete během dubna až kvetna.

V minulosti se pěstovaly klasické odrůdy řepek s velkým obsahem kyseliny erukové a to ji předurčovalo pouze pro průmyslové použití. Při pokusech na zvířatech se zjistilo, že konzumace potravy s vysokým obsahem této kyseliny vede k hromadění tuků v srdečním svalu a k rozvoji srdečních chorob. Od roku 1974 se v České republice pěstují tzv. bezerukové odrůdy řepky, díky kterým došlo k významnému zlepšení chuti. V současnosti se obsah kyseliny erukové pohybuje pod 0,5 %. V důsledku zlepšení potravinářské kvality a také díky vládní podpoře produkce biopaliv dochází k prudkému nárůstu osevních ploch.

Zastaví řepkový med rakovinu?

Bylo prokázáno, že řepka obsahuje látky zvané brassinosteroidy. Ty byly poprvé popsány v roce 1970 a po podrobení výzkumu bylo zjištěno, že mají významný vliv na zastavování tvorby nádorových buněk. Přirozeně jsou tyto látky přeneseny i do řepkového medu. Nemůžeme vám samozřejmě zaručit, že díky jeho konzumaci nikdy nedostanete rakovinu, ale samozřejmě může toto riziko opravdu významně snížit.

Vysoká energetická hodnota

Včelí řepkový med obsahuje mnoho jednoduchých cukrů, zejména pak velkou porci glukózy. I proto je jeho krystalizace tak rychlá. Především je to ale důvod, proč je řepkový med opravdovou energetickou bombou, která vás spolehlivě povzbudí. Proto je vhodný pro všechny, kteří prochází větší fyzickou zátěží, nebo mají problémy s dlouhodobou únavou. Klidně si ho můžete dopřávat každý den, protože se jedná o zdravý přírodní produkt se snadnou stravitelností, který vaše tělo nijak nezatíží.

Řepkový med obsahuje vysoký podíl glukózy, díky kterému rychle krystalizuje do podoby poměrně tvrdé bílé hmoty. Ve zkrystalizovaném stavu má téměř bílou barvu (při následných krystalizacích je po zahřátí světle žlutá), v tekutém stavu je med jasně žlutý. Nejčistější druhové medy z řepky pocházejí z Francie a České republiky. Na světových trzích je často k mání druhový med z rostliny brukev řepák (Brassica rapa) pocházející z Indie.