Řepkový med

Řepka neprávem patří k těm nejméně oblíbeným rostlinám, které se v létě objevují na polích. Včely z jejího nektaru ale dokážou vykouzlit dokonalý med, který má blahodárné účinky na vaše zdraví. A to i přesto, že ho často už na pultech obchodů najdeme v tuhém, krystalickém stavu.

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Díky většímu podílu glukózy krystalizuje během několika dnů po vytočení a z toho důvodu se u něho většinou provádí pastování.

Zastaví řepkový med rakovinu?

Bylo prokázáno, že řepka obsahuje látky zvané brassinosteroidy. Ty byly poprvé popsány v roce 1970 a po podrobení výzkumu bylo zjištěno, že mají významný vliv na zastavování tvorby nádorových buněk. Přirozeně jsou tyto látky přeneseny i do řepkového medu. Nemůžeme vám samozřejmě zaručit, že díky jeho konzumaci nikdy nedostanete rakovinu, ale samozřejmě může toto riziko opravdu významně snížit.

Barva, konzistence a chuť

Pod pojmem med si většina z nás představí zlatavou vazkou tekutinu ve sklenici. Řepkový med je ale přesným opakem tohoto zažitého dogma. Protože obsahuje jiný podíl cukrů než ostatní druhy medu, krystalizuje velmi rychle, často už pouhé dva dny poté, co je stočen. Z tohoto důvodu je s oblibou zpracován na pastový med a spotřebitelům nabízen v bílé krémové konzistenci.

Má charakteristickou žlutou až citronově žlutou barvu, po ztuhnutí téměř bílou.

Řepkový med má jemně aromatickou chuť lišící se i podle konkrétní odrůdy řepky. Od roku 1975 se v České republice pěstují tzv. bezerukové odrůdy řepky, díky kterým došlo k významného zlepšení chuti.

Vysoká energetická hodnota

Včelí řepkový med obsahuje mnoho jednoduchých cukrů, zejména pak velkou porci glukózy. I proto je jeho krystalizace tak rychlá. Především je to ale důvod, proč je řepkový med opravdovou energetickou bombou, která vás spolehlivě povzbudí. Proto je vhodný pro všechny, kteří prochází větší fyzickou zátěží, nebo mají problémy s dlouhodobou únavou. Klidně si ho můžete dopřávat každý den, protože se jedná o zdravý přírodní produkt se snadnou stravitelností, který vaše tělo nijak nezatíží.

V řepkovém medu se nachází vysoký podíl glukózy, který způsobuje rychlou krystalizaci v podobě poměrně tvrdé bílé hmoty. Barva tohoto medu je ve zkrystalizovaném stavu téměř bílá (při následných krystalizacích po zahřátí světle žlutá), v tekutém stavu je med jasně žlutý. Nejčistější charakteristicky druhové řepkové medy přicházejí na evropský trh z Francie a České republiky. Na světovém trhu je významným dodavatelem medu obdobných vlastností Indie z řepáku olejného (Brassica rapa).



Mohlo by vás také zajímat