Mýty ve včelařství

Smíšený med – včelař smíchal více druhů medu

 NE

Smíšený med je směsí medů květových (nektarových) a medů medovicových. O smíchání se ovšem nepostalal včelař, ale samotné včely, které přinesly současně nektar z květů a medovici. Více informací: smíšený med

Kvalitní med je stále tekutý a čirý

 NE

Přirozenou vlastností medu je krystalizace (někdy nesprávně nazývaná cukernatění) a je známkou kvality medu. Více informací: proč med krystalizuje

Čím tmavší tím lepší

 NE

Barva medu nemá s kvalitou nic společného. Med má obrovskou škálu barev, světlejší medy jsou květové, tmavší medovicové.

Med se nemůže zkazit

 NE

Pokud má med větší obsah vody, může začít kvasit. Také časem a v závislosti na teplotě mizí aktivita enzymů. Více informací: zkvašený med

Všechny včely medonosné mají žihadlo

 NE

Žihadlo mají jen dělnicematka, trubci ne. Matka může vyjímečně včelaře bodnout při neopatrné manipulaci. Naopak trubce můžete vzít s klidem do ruky.

Včelí jed obsahuje kyselinu mravenčí

 NE

Mezi lidmi se traduje, že včelí jed obsahuje kyselinu mravenčí. Ta ovšem ve včelím jedu není obsažena ani v minimálním množství. Více informací: co obsahuje včelí jed

Včely poznají svého včelaře

 NE

Mnoho lidí se domnívá, že včely svého včelaře poznají. Není to pravda. Ve včelstvu jich je v době největšího rozvoje několik desítek tisíc a denně se obměňují. Včelař se pouze naučil všem zákonitostem, které mají vliv na chování včel.

Albert Einstein řekl: „Když vymřou včely, lidstvu budou zbývat jen čtyři roky života“

 NE

Není znám žádný zdroj nebo odkaz na citát, který by dokazoval spojitost s Albertem Einsteinem. Bohužel tento mýtus stále dokola přepisují i seriózní autoři a média. Výrok pravděpodobně pochází od belgického spisovatele Maurice Maeterlincka z roku 1901 z knihy „The Life of the Bee“. Napsal to jen trochu jinak: „...více než sto tisíc druhů rostlin by vymizelo, kdyby je nenavštěvovaly včely – a možná dokonce naše civilizace.“ (zdroj)


Mohlo by vás také zajímat