Domácí med

Akátový med

Také jste vždy nenáviděli, když vám med zkrystalizuje a ztuhne? Ačkoliv se nejedná o závadu a v podstatě to jen dokazuje, že je med opravdu kvalitní, ne každému to vyhovuje. Přesto existuje i med, který je kvalitní, a vydrží vám opravdu velmi dlouho tekutý. Jedná se o akátový med, který má svoje určitá specifika. Pojďme si o něm něco říct.

Trnovník akát - květy

Má jasnou, lehce žlutou až nazelenalou barvu. Díky vysokému podílu fruktózy nekrystalizuje a zůstává tekutý i několik let. Má výrazně sladkou chuť a jemné aroma.

Akátový med není každý rok

Akátový med je do jisté míry velká vzácnost, protože ne vždy se povede ho v daný rok sesbírat. Záleží totiž na klimatických podmínkách. Jak vyplývá z názvu, pro akátový med je potřeba květů akátu, který kvete jen zhruba dva týdny na přelomu května a června. A z toho pouze jeden týden produkuje nektar. Pokud se v tomto období něco pokazí, akátový med se ten rok zkrátka neurodí. A stačí opravdu maličkost. Pokud v takovém období zaprší, máte smůlu. Stejně jako v případě, kdy je chladnější počasí, a akátové květy zmrznou. I z toho důvodu může být akátový med o něco dražší.

Trnovník akát (Robinia pseudacacia)
Trnovník akát
Robinia pseudacacia

Charakteristická chuť

Akátový med se vyznačuje tím, že oproti běžnému medu jinak chutná a také jinak voní a vypadá. Jeho chuť je mnohem výraznější, a tak je i lepším sladidlem. Také jeho barva je úplně jiná, akátový med je světle žlutý až nazelenalý a čistě průzračný. Od běžného medu ho poznáte i se zavřenýma očima, stačí k němu přivonět – ucítíte typickou vůni akátového květu.

V porovnání s jinými medy má nejnižší enzymovou aktivitu a také nejnižší známé hodnoty elektrické vodivosti.

Proč vám akátový med neztuhne?

Je to dáno poměrem cukrů v tomto druhu medu. Zatímco běžný květový nebo lesní med obsahuje více glukózy, v tom akátovém najdeme více ovocného cukru, tedy fruktózy. Pokud se jedná o opravdu čistý akátový med, pak je obsah fruktózy velmi vysoký a můžete se spolehnout na to, že vám vydrží v tekutém stavu klidně i více než rok. Změna nastane jen v případě, že je do akátového nektaru přimíchána ještě jiná složka z odlišné rostliny. V takovém případě med krystalizovat bude, ale i tak mu to bude trvat o dost pomaleji.

Díky tomu se využívá tam, kde je krystalizace na závadu, jako je například výroba porcovaného medu nebo k výrobě medových delikates – například ořechy v medu, chilli, sezamová semínka, lanýže v medu, atd...

S vysokým podílem fruktózy se pojí ještě další benefit – na rozdíl od běžných druhů má akátový med velice nízký glykemický index (okolo 32).

Trnovník akát

Trnovník akát (Robinia pseudoacacia) je listnatý strom z čeledi bobovitých (Fabaceae). Dorůstá výšky 20 až 25 metrů, má až 15 m širokou nepravidelnou korunu. Volně v přírodě pravidelně a bohatě nasazuje množství květů. Kromě květů jsou všechny ostatní části akátu značně jedovaté. Příznakem otravy je nevolnost, slinění, bolesti hlavy, křeče, ochrnnutí a v nejhorších případech smrt. V případě otravy je třeba ihned zajistit první lékařskou pomoc.

Rozkvetlé akáty
Včela saje nektar z akátového květu
Včela na květu akátu


Mohlo by vás také zajímat