Levandulový med

Široké, až k obzoru se táhnoucí fialové lány levandule máme spojeny s jihofrancouzskou Provence. Ovšem i v našich končinách lze tuto jedinečnou bylinu úspěšně pěstovat a těžit z přínosů, které nám poskytuje. Levandule je bez nadsázky „zázrakem“ mezi bylinkami. Dokáže léčit mnohé zdravotní neduhy, její aroma se uplatní v kosmetice i v kuchyni, a jedním z originálních způsobů jejího využití je také získávání medu.

včela na levandulích

Co dokáže levandule

Včely, které obývají úly v blízkosti levandulových polí, produkují velmi cenný druh medu. Jeho nezaměnitelné aroma je natolik specifické, že jej poznáme už jen podle vůně. Levandulový med je poměrně vzácnou surovinou, a pokud jej budeme chtít sehnat, pravděpodobně se nám dostane do rukou sklenice původem z Francie. Právě zde má pěstování levandule dlouhou tradici a levandulové medy patří mezi zdejší tradiční speciality, které nesmějí chybět mezi suvenýry z návštěvy Provence.

Konzumace levandulového medu je pro náš organismus velmi přínosná, přináší totiž cenné látky, obsažené v levanduli v jejich původní podobě. Levandule má obecně zklidňující účinky, pomáhá při nespavosti, depresích nebo potížích s trávením.

Vlastní levandulový med

Pokud však nemáme k dispozici vlastní zdroje, existuje možnost, jak si levandulový med vyrobit „po domácku“. Nebude se však jednat o med v pravém slova smyslu, ale spíš medu podobný sirup z rozemletých levandulových květů, cukru, citronu a koření. Na internetu je k nalezení řada receptů, které jsou většinou vzájemně velmi podobné. Spočívají v povaření levandulových květů spolu se směsí koření (obvykle skořicí a hřebíčkem) v oslazené vodě. Originálu se sice takový nápoj nevyrovná, ovšem charakteristické aroma levandule bude stejně intenzivní, jako bychom měli tu čest s pravým medem.



Mohlo by vás také zajímat