Zajímavosti

Skladování medu

Skladování medu

Máte doma sklenice medu? A v jakém prostředí je uchováváte? Jistě, med byl nalezen už v antických hrobkách, a to ve stavu, kdy bychom si jej mohli dát bez problémů k obědu. Dá se proto říci, že trvanlivost této pochutiny je…

19. 8. 2018
Květolib včelí (Philanthus triangulum)

Květolib včelí (Philanthus triangulum)

Druh vosy, kterému řada včelařů vyhlásila soukromou válku. Květolib včelí přitom není pro naše včelstva ani zdaleka takovou hrozbou, jako třeba mor včelího plodu a jiné nepříjemné nemoci. Jde o samotářského živočicha, jenž se…

16. 8. 2018
Čmelín

Čmelín

Hmyz umí být hodně užitečný, například čmeláci a včely opylují spoustu druhů rostlin, zvyšují produkci našich jabloní a mnoho dalšího. Jednoduše, pokud nemáte na zahradě dostatek opylujícího hmyzu, bude výnos ze zahrádky…

7. 8. 2018
Včelí úl Warré

Včelí úl Warré

Jak chovat včely, aby se cítily co nejlépe doma? Ekologicky smýšlející chovatelé se starají o to, aby byla zvířata co možná nejvíce v přirozeném prostředí, které simuluje jejich standardní životní prostor. Nejinak je tomu…

28. 7. 2018
Hmyzí hotel nejen pro samotářské včely

Hmyzí hotel nejen pro samotářské včely

Pokud patříte mezi vášnivé kutily a zahrádkáře, nemůžete být v létě ani jeden den bez návštěvy skleníku a rádi pořád něco děláte, nemusíte se nudit ani v zimě. Udělejte hotel pro užitečný hmyz, stačí jen pár kousků…

23. 7. 2018
Sršeň asijská

Sršeň asijská

V roce 2004 byla z jihovýchodní Asie omylem přivezena do Francie sršeň asijská (Vespa velutina), která představuje velké nebezpečí i pro naše včely. Šíří se velmi rychle a škodí západoevropským včelstvům, ba co víc,…

9. 6. 2018
Sklenice na med

Sklenice na med

Jaro je v plném proudu a další sezona prodeje medu právě začala. Pokud patříte mezi začínající včelaře, určitě byste měli vědět vše potřebné, včetně toho, do čeho med stáčet a v čem jej ideálně prodávat. Vždyť platí,…

7. 6. 2018
Refraktometr

Refraktometr

Kromě cukrů, vitamínů a minerálů obsahuje med také určité množství vody. Ta zde přirozeně obsažena, protože přinášený nektar je tvořen vodou asi z poloviny. Po zpracování včelami by její podíl neměl přesahovat zhruba jednu…

15. 5. 2018



TOPlist