Domácí med

Pohankový med

Pohankový med je jedním z mnoha druhů medu a vyznačuje se unikátními vlastnostmi, pro které je ceněný. Věděli jste například, že je to jedno z mála zdravých sladidel, které je vhodné pro lidi s bezlepkovou dietou? Neumí ale jenom tohle. Podívejme se krátce na jeho hlavní výhody.

Pohanka (Fagopyrum)

Pohankový med má výraznou chuť a nezaměnitelnou vůni, která může být někomu nepříjemná.

Pomalá krystalizace

Pokud seženete opravdu kvalitní pohankový med, který v sobě nemá žádné příměsi z jiných rostlin, můžete se spolehnout, že vám vydrží opravdu dlouho v krásném tekutém stavu. Nebudete si tedy muset lámat hlavu s jeho rozehříváním a podobně. Je to způsobeno tím, že obsahuje vyšší podíl fruktózy, podobně, jako třeba med akátový. Díky tomu je doba jeho tuhnutí opravdu dlouhá a klidně vám vydrží v tekutém stavu i rok a déle.

Typická chuť a aroma

Na rozdíl od běžného medu z lučního kvítí je pohankový med mnohem tmavší. Má také nepříliš vábné aroma. Projevuje se to také na chuti, která je také velmi výrazná. Kvůli tomu není vhodné používat ho jako sladidlo do čaje, protože je na to dost silný. Na stranu druhou se ale osvědčí jako skvělé sladidlo například do různých ovesných nebo pohankových kaší.

Jedna lžička před spaním

Látky obsažené v pohankovém medu podporují kvalitní spánek. Pokud tedy máte potíže s usínáním, zkuste si každý večer dopřát jednu malou lžičku tohoto léčivého včelího produktu. Uvidíte, že se vám bude rázem usínat mnohem rychleji a lépe. Není to ale jen spánek, na který pohankový med tak příznivě působí.

Není žádným tajemstvím, že v něm najdeme mnoho rutinu. Tahle látka má na svědomí rozšiřování vašich cév a pročišťování celé kardiovaskulární soustavy. Díky tomu je pohankový med skvělou prevencí také proti křečovým žilám i různým srdečním onemocněním.