Domácí med

Fenyklový med

Fenykl rozhodně nesměl chybět v kuchyni našich babiček coby již usušené koření, mnoho z nás si jistě vybaví jeho krásně žluté květy, které lákají k opylování nejen včely. Původně středomořská rostlina je dnes rozšířená po celé Evropě, daří se jí v půdě nedaleko mořského pobřeží nebo na březích řek.

fenyklový med

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

Rostlinu si vizuálně spleteme s koprem, semínka s kmínem, ale pozor – je to něco úplně jiného. Jde o koření, které milují hlavně ve Francii nebo Itálii, nese s sebou spoustu zdravotních benefitů, využije se při nakládání okurek nebo přípravě rybích polévek a různých druhů salátů. Fenykl však není jen kořením, z jeho květů včely sbírají nektar a připravují delikátní med.

Fenykl mimo jiné:

  • Podpoří například i při problémech se zrakem.
  • Ulehčí bolestivou menstruaci a také porod.
  • Je balzám pro trávicí systém, pomůže u pálení žáhy.
  • Dokáže pomoci při onemocnění horních cest dýchacích.

Působí močopudně a zbavuje nás nadýmání, dá se využít takřka všelijak a je velice vhodný i pro malé děti. 

Fenyklový med

Druhový med pouze z fenyklu je poměrně vzácný, získává se hlavně tam, kde včelaři mohou transportovat úly do míst většího výskytu této rostliny. Častěji je fenyklový nektar součástí multiflorálního (tj. vícekvětového) medu, protože na loukách současně kvete celé spektrum rostlin.

Monoflorní (tedy prakticky ryzí) fenyklový med má tmavou barvu (obecně odstíny hnědé a žluté) a chutná lehce jako karamel, zaujme i velmi atraktivním aroma. Když se trochu zahřeje, voní jako fenyklové semeno a připomene nám typickou českou kuchyni. Med z fenyklu vyniká velmi nízkou viskozitou a hůře se pastuje.



Mohlo by vás také zajímat