Domácí med

Hymetský med

Pokud patříte mezi milovníky medu, pak už jste se možná měli tu čest setkat s řadou jeho druhů. Není pravda, že je „med jako med“. Ve skutečnosti existuje totiž nespočet různých medů a lze říci, že neexistují dvě sklenice se zcela stejným obsahem.

včela na mateřídoušce

Složení konkrétního medu záleží především na tom, odkud pochází, respektive jaké rostliny byly pro jeho produkci navštěvovány. Setkat se tak můžeme například s medy akátovými, kaštanovými, levandulovými, bylinnými a dalšími. Jejich chuť může být diametrálně odlišná a mnohdy se vyznačují velmi specifickým aroma, které jednoznačně odliší od ostatních. Ochutnávat a porovnávat různé medy se tak může stát stejnou vědou – nebo chcete-li uměním – jako třeba degustace špičkových vín.

Řecký zázrak z hor

Velmi oblíbené jsou v poslední době cizokrajné medy, které se na naše stoly často dostanou jako suvenýry z dovolených do vzdálenějších krajů. Exotické květy jsou zdrojem nektarů naprosto rozdílných od těch, jaké známe z našich končin a rozhodně tedy stojí za to je ochutnat.

Jedním z příkladů takových netradičních pochoutek je hymetský med, jehož pověst spadá dokonce až do starověku. Již v antickém Řecku byl med pocházející ze svahů hory Hymet znám svými blahodárnými účinky na lidské zdraví a jeho konzumace byla doporučována pradávnými lékaři.

Jeho klíčovou složkou jsou vonné suchomilné bylinky, jimiž je řecká kuchyně všeobecně proslulá: tymián, mateřídouška, majoránka, dobromysl a další. Jeho jemná a mírně aromatická chuť si získá každého, není totiž příliš výrazná a hodí se takřka ke všem sladkým pokrmům. Koupit si jej můžeme dodnes, třebaže včely, které jej vyprodukovaly, už pravděpodobně neobývají horu Hymet. Jako hymetský med lze označit med pocházející z celého Řecka.