Lipový med

U medu hodně záleží na tom, z jaké rostliny včely nasbírají nektar. Od toho se potom odvíjí nejenom vzhledové a chuťové vlastnosti medu, ale i jeho léčivé a příznivé účinky na náš organismus. Dnes si povíme něco o lipovém medu, který je jedním z nejvýraznějších medů vůbec.

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos)

Lipový med vzniká z nektaru lípy a také z lipové medovice. Má výraznou vůňi a příjemnou lehce nahořklou chuť.

Chuť lipového medu

Lipový med je charakteristický nejenom svou typickou vůní, která připomíná jaro a léto, ale také velmi zvláštní a výraznou chutí. Ta může být lehce nahořklá, a dokonce v něm můžete pocítit i lehký náznak mentolové chuti. Nektar pro lipový med je včelami sbírán během léta a je to opravdu poznat. Jeho chuť je plnější než u jarních medů.

Krystalizace jako známka kvality

Díky svému složení lipový med poměrně snadno tuhne a krystalizuje. Je to dáno tím, že obsahuje velké množství glukózy na úkor fruktózy. To ale vůbec nevadí a není to vada. Naopak, je to známkou toho, že se jedná opravdu o kvalitní med. Naopak, pokud by k tuhnutí a krystalizaci nedocházelo, znamená to, že se nejedná o čistě lipový med, nebo že může být nějakým způsobem ředěný či jinak znehodnocený. Rozhodně vám ale neztuhne okamžitě, pár týdnů až měsíců mu to v závislosti na podmínkách skladování zabere určitě.

Léčivé účinky lipového medu

Léčivé účinky medu jsou známé už dlouhé stovky let. Lipový med přitom patří k těm neúčinnějším, co se týče prevence i následné léčby. Lipový med má totiž zázračnou schopnost poradit si s chřipkou i běžným nachlazením. Sice vás sám o sobě nevyléčí, ale výrazně k tomu přispěje. Usnadní vám totiž vykašlávání a může také snížit horečku. Pokud si lipový med dáte do kvalitního bylinného čaje, je také ideální prevencí proti vzniku takových chorob.



Mohlo by vás také zajímat