Domácí med

Kávovníkový med

S kávou notoricky spjatá společnost illycaffé představila v roce 2014 výsledky jedinečné studie o kávovníkovém medu v zemědělství a potravinářském průmyslu. Studie společnosti illycafé se ve spolupráci s Katedrou chemických věd Padovské univerzity stala vůbec prvním pokusem o analýzu tohoto speciálního druhu medu.

Květ kávovníku (Coffea arabica)

Med z kávovníku

Pokud nevíte, kam kávovníkový med zařadit, jedná se o velice vzácný a pořád světu neznámý jednodruhový typ medu pocházející z oblastí rozsáhlých kávovníkových plantáží. Kávovníkový med produkují včely, které opylují téměř výhradně květy kávovníku. Tento med tedy logicky obsahuje malé množství kofeinu plus další látky, které v žádných běžných typech medu nenajdete. Díky výše zmíněné studii společnosti illycafé dostali vědci jedinečnou šanci prozkoumat vzorky tohoto originálního medu a identifikovat tak veškeré jeho jedinečné vlastnosti. A že jich opravdu není málo!

A v neposlední řadě, tento druh medu má podle odborníků v porovnání s dalšími alternativami velmi specifické vlastnosti a zároveň není o nic méně kvalitní než klasický med. Během analýzy se ukázalo, že obsahuje vysoké množství vitaminu C, draslíku a kalcia. Pokud jde o množství kofeinu v kávovníkovém medu, je ho zde vlastně velice málo. Opravdu to nevypadá, že by si odteď unavení lidé místo kávy měli začít dopřávat po lžičce medu. Abychom do těla dostali stejné množství kofeinu, které se nachází v běžném šálku kávy, museli bychom kávovníkového medu spořádat víc než sedm kilogramů. A to je už jen ze zdravotních důvodů prostě nereálné, med je sice skvělý, ale kilo nám stačí na celou zimu.

Hlavním cílem celé studie společnosti illycafé bylo propagovat včelařství jako doplňkový způsob podpory pěstování a výroby kávy v chudších komunitách. Ty by tímto způsobem mohly zlepšit kvalitu výsadby a také profitovat z udržitelného hospodářství. Aktivity propojující včelařství a výrobu kávy v současné chvíli prakticky neexistují. Kdyby však došlo k jejich rozvoji, mohl by vzniknout doplňkový zdroj příjmu, stejně jako ekonomický model šetrný k životnímu prostředí, který by bylo možné aplikovat ve všech oblastech, kde se pěstuje káva.

Opylování kávovníkových plantáží

Zvýšení produkce kávovníkového medu by mělo velký hospodářský význam, pěstitelé kávy by proto měli zvážit zapojení včel do chodu svých kávovníkových plantáží. Podle znalců toho lze docílit třemi základními způsoby. Zaprvé je nutné snížit množství pesticidů používané na plantáži. Dále je potřeba na dané místo dopravit včely medonosné a také včelám samotářkám poskytnout oblasti pro hnízdění. Třetí bod potom spočívá ve zjednodušení přístupu včel k pylu či nektaru. Vše přitom lze poměrně snadno uskutečnit, chce to jen potřebnou vůli a vytrvalost.

Kávovník paradoxně k opylování včely ani žádný jiný hmyz nepotřebuje, jelikož je samosprašný. Květy kávovníku včely přesto přitahují, a to prostě proto, že vnímají jeho omamnou vůni, ostatně podobně jako my. Pilné dělnice si potom spokojeně pochutnávají na sladkém nektaru, čímž rostlinám pomáhají zdvojnásobit produkci zralých plodů v porovnání se spontánním samoopylením. Již dříve bylo zaznamenáno, že včely pravidelně navštěvují kvetoucí kávovníky.

Ač je to tedy na první pohled neuvěřitelné, zdá se, že včely opravdu napomáhají zvýšení výroby kvalitní kávy a vytváří možnost produkce výjimečného medu.

Zdroj: illy presents its study about coffee honey - illy.com



Mohlo by vás také zajímat