Domácí med

Glykemický index medu

Med jakožto potravina má poměrně velkou řadu výhod. Fruktóza má relativně nízký glykemický index, ale co to přesně znamená? Jak si máme představit glykemický index v praxi? A jak je na tom med ve srovnání s některými dalšími (nejen přírodními) sladidly?

Glykemický index medu

Co je to glykemický index

Hladina krevního cukru se zvýší na krátký čas bezprostředně po jídle, tato hodnota obecně poklesne na původní úroveň asi během dvou hodin. Glykemický index udává, jak rychle se v těle využije glukóza z přijatého jídla. Ti, kteří se zrovna potýkají s cukrovkou, musí mít jasno – potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou spíše nevhodné, nízký glykemický index je ideální. Totéž pak platí u redukčních diet.

Nízký glykemický index mají samozřejmě nejen ovoce a zelenina, ale třeba i černý chléb nebo tmavá rýže, započítat tu můžeme i ořechy. Naopak poměrně vysoký glykemický index mají vařené brambory, bílá rýže nebo pizza. Glykemický index se zaznamenává v číselných hodnotách, které jsou zpravidla od 1 do 100 (100 má čistá glukóza, vzácně se pak najde potravina s vyšším GI než sto, jako jsou například sušené datle).

Platí, že po zkonzumování potraviny s vysokým glykemickým indexem budeme mít hlad mnohem dříve a často se dostaví i chuť na něco sladkého. Tato jídla také nepatří (alespoň ve většině) mezi nejzdravější a přispějí i k ukládání dalšího tuku do tělesných zásob. Relativně vyšší glykemický index má bramborová kaše, smažené hranolky nebo bageta, což jistě dává dobrý smysl. Ale jak je to u sladidel?

Faktem je, že sladidly budeme spíše šetřit, určitě si nedáme nějak velkou porci. Je jasné, že glykemický index bude poměrně vysoký, alespoň v porovnání s některými sytějšími potravinami. Glykemický index sacharózy z cukřenek je kolem šedesáti, palmový a kokosový cukr pak má hodnotu GI na 35 bodech, javorový sirup zase 54.

Glykemický index medu

A co med? Ten se skládá především z glukózy a fruktózy. Glukóza, jak bylo uvedeno výše, má 100 jednotek, ale fruktóza pouze 19. Záleží tedy na tom, jaký má med poměr těchto dvou cukrů a pohybuje se od od 32 do 85. Nejběžnější druhy medů mají průměrný glykemický index 55 jednotek.

Srovnání hodnot GI u sladidel

nízký GI střední GI vysoký GI
< 55 56 – 69 > 70

Různé druhy cukrů a sladidel

Název  GI
Maltodextrin 150
Glukóza 100
Kukuřičný sirup 75
Cukr (sacharóza) 70
Třtinová melasa 55
Javorový sirup 54
Laktóza 45
Kokosový cukr 35
Fruktóza 20
Stévie 0
Umělá sladidla (Aspartam, Sukralóza) 0

Med

Název  GI
Medovicový med (s podílem melecitózy)2 89
Jetelový med 3 69
Řepkový med 2 64
Lipový med, Kaštanový med 4 55
Tymiánový med 4 52
Citrusový med 4 45
Akátový med 1 32

Zdroj:

  1. BOGDANOV, Stefan, et al. Honey for nutrition and health: a review. Journal of the American College of Nutrition, 2008, 27.6: 677-689.
  2. BOGDANOV, Stefan. Honey as nutrient and functional food: A review. Bee Prod Sci, 2015, 1: 1-28.
  3. STANWAY, Penny, The Miracle of Honey - Practical Tips for Health, Home & Beauty
  4. ATAYOĞLU, ALİ TİMUÇİN, et al. Glycemic index values of monofloral Turkish honeys and the effect oftheir consumption on glucose metabolism. Turkish journal of medical sciences, 2016, 46.2: 483-488.

TOPlist