Med
Med je sladká, hustá a lepkavá tekutina, kterou vytváří především včely sběrem a zahušťováním sladých šťáv. Šťávy včely popř. jiný hmyz získávají převážně z nektaru květů a z výměšků hmyzu, který vylučují např. mšice.
Včelí med
Názvem „med„ se smí označovat pouze produkt vytvořený včelou medonosnou (Apis mellifera). Nesmí se tak označovat různé sirupy – například oblíbený pampeliškový med a podobně.
Základní rozdělení
Med se rozlišuje podle původu sběru na:
-
Květový med – neboli nektarový, často nazývaný také luční. Pochází z nektaru květů, který včely létavky přinesou v medném váčku do úlu a předají ho úlovým včelám. Ty uloží ještě řídký nektar do plástů a postupně jej přenáší, zahušťují a obohacují o výměšky svých žláz. Když v nektaru klesne obsah vody z původních 60 – 70% na přibližně 18% , je med v buňkách zavíčkován a skladován na bezsnůškové období.
-
Medovicový med – někdy chybně ozačovaný jako „lesní“, vzniká složitějším zpracováním. Včely tento druh medu vytváří sběrem a zpracováním šťáv z výměšků mšic, mer, červců a dalšího hmyzu.
Všeobecně má med zvláštní, příjemně nasládlou příchuť a lidé jím často nahrazují cukr a jiná sladidla. Med je směsí cukrů, vody a jiných složek a jeho specifické složení závisí nejvíce na směsi květů, které včely navštívily a vyprodukovaly z jejich nektaru med.
Více informací: druhy medu
Složení včelího medu
Med je velmi hodnotným a cenným přírodním produktem. Obsahuje značné množství zejména fruktózy (27 – 44%), glukózy (22 – 41%) a ostatních cukrů (1 – 14%).
Dalšími složkami medu jsou minerální látky (draslík, sodík, vápník, mangan, železo, hořčík, zinek), vitamíny B1, B2, B3, B5, B6 a vitamín C, pyly, proteiny, antioxidanty, aminokyseliny, voda aj. Právě kvůli těmto vlastnostem je med vhodný pro léčebné účely.
Podrobnější informace: složení medu