Propolis
Propolis je pryskyřičná látka, která má příjemnou aromatickou vůni. Je produktem včely medonosné, kdy surovinu k výrobě propolisu včely sbírají na rostlinách produkujících pryskyřičné látky.
Co je to propolis
Propolis je včelami využíván jako stavební a ochranný materiál. Sbírají jej na výhoncích různých rostlin, především na místech kde si rostlina chrání svoje pupeny před škůdci a povětrnostními vlivy. Vystýlají a vyztužují jím buňky plástů, také jej používají k zatmelení trhlin a otvorů ve stěnách úlu do velikosti 1-3mm.
Jako ochrana je propolis používán k zabránění rozkladu usmrcených těl vetřelců větších rozměrů, jako např. rejsek nebo myš, neboť včely nejsou schopny taková velká těla samy odstranit.
Léčivé účinky propolisu
Propolis má antibakteriální účinky, a proto jej člověk používá také ve farmakologii. Látky obsažené v propolisu působí negativně např. na bakterie salmonely, stafylokoky, na růst kvasinek a různých druhů hub. Protože je u některých lidí reálná možnost alergických reakcí, vyžaduje každé použití propolisu lékařský dohled.
Bohužel přípravky s propolisem nemohou být registrovány jako léčiva z důvodu proměnlivosti jeho složení a nemožnosti standardizace při výrobě.
Získávání a skladování
Seškrabává se z různých částí úlu a rámků, nebo pro tento účel vložených roštů a sít. Po zatmelení se rošty či síta zmrazí a ztvrdnutý propolis se z nich snadno vydrolí.
Propolis by se měl skladovat na chladném, suchém a tmavém místě v dobře uzavřených nádobách. Svoji účinnost si při dobrém skladování zachová až po dobu 5 let.
Fyzikální vlastnosti
Propolis je při nízkých teplotách pod 15 °C tvrdý a křehký. Po zmražení je ho možné nadrtit na jemný prášek. Naopak při teplotách nad 30 °C se stává měkkým a lepkavým.
Bod tání je velmi proměnlivý v závislosti na rostlinném původu. Pohybuje se v rozmezí 70 °C až 100 °C a je vždy vyšší než bod tání včelího vosku.1
Složení propolisu
Složení propolisu je velmi rozdílné a závisí na konkrétní lokalitě. Jde o velmi proměnlivou směs pryskyřičných látek, včelího vosku, balzámů a éterických olejů.
Skupiny látek v propolisu | Průměrný obsah v % celkové iontové síly |
min.–max. |
---|---|---|
Aromatické látky bez volných fenolitických skupin | 3,3 | 0,6–7,4 |
Fenoly | 0,9 | 0–2,3 |
Fenolické kyseliny | 8,3 | 0–17,5 |
Estery fenolických kyselin | 11,5 | 0,2–21,9 |
Flavanony a dihydroflavonoly | 20,6 | 0,8–39,8 |
Flavony a flavanoly | 14,6 | 0,3–23,2 |
Chalkony | 1,6 | 0–4,1 |
Fenolické glyceridy | 6,4 | 0–23,1 |
Fenolické látky celkem | 57,3 | 1,3–75 |
Iontová síla je veličina charakterizující roztoky elektrolytů. Je měřítkem celkové koncentrace iontů v roztoku.
Použité zdroje:
- VESELÝ, Vladimír. Včelařství. Vyd. 3. Praha: Brázda, 2013. ISBN 978-80-209-0399-0.
- Chemical Composition of European Propolis: Expected and Unexpected Results (Bankova, Popova, Bogdanov, Sabatini)