Propolis

Propolis je pryskyřičná látka, která má příjemnou aromatickou vůni. Je produktem včely medonosné, kdy surovinu k výrobě propolisu včely sbírají na rostlinách produkujících pryskyřičné látky.

Propolis

Co je to propolis

Propolis je včelami využíván jako stavební a ochranný materiál. Sbírají jej na výhoncích různých rostlin, především na místech kde si rostlina chrání svoje pupeny před škůdci a povětrnostními vlivy. Vystýlají a vyztužují jím buňky plástů, také jej používají k zatmelení trhlin a otvorů ve stěnách úlu do velikosti 1-3mm.

Jako ochrana je propolis používán k zabránění rozkladu usmrcených těl vetřelců větších rozměrů, jako např. rejsek nebo myš, neboť včely nejsou schopny taková velká těla samy odstranit.

Léčivé účinky propolisu

Propolis má antibakteriální účinky, a proto jej člověk používá také ve farmakologii. Látky obsažené v propolisu působí negativně např. na bakterie salmonely, stafylokoky, na růst kvasinek a různých druhů hub. Protože je u některých lidí reálná možnost alergických reakcí, vyžaduje každé použití propolisu lékařský dohled.

Bohužel přípravky s propolisem nemohou být registrovány jako léčiva z důvodu proměnlivosti jeho složení a nemožnosti standardizace při výrobě.

Získávání a skladování

Seškrabává se z různých částí úlu a rámků, nebo pro tento účel vložených roštů a sít. Po zatmelení se rošty či síta zmrazí a ztvrdnutý propolis se z nich snadno vydrolí.

Propolis by se měl skladovat na chladném, suchém a tmavém místě v dobře uzavřených nádobách. Svoji účinnost si při dobrém skladování zachová až po dobu 5 let.

Fyzikální vlastnosti a složení propolisu

Propolis je při nízkých teplotách pod 15 °C tvrdý a křehký. Po zmražení je ho možné nadrtit na jemný prášek. Naopak při teplotách nad 30 °C se stává měkkým a lepkavým.

Bod tání je velmi proměnlivý v závislosti na rostlinném původu. Pohybuje se v rozmezí 70 °C až 100 °C a je vždy vyšší než bod tání včelího vosku.1

Složení propolisu je velmi rozdílné a závisí na konkrétní lokalitě. Jde o velmi proměnlivou směs pryskyřičných látek, včelího vosku, balzámů a éterických olejů.

Skupiny látek v propolisu Průměrný obsah v %
celkové iontové síly
min.–max.
Aromatické látky bez volných fenolitických skupin 3,3 0,6–7,4
Fenoly 0,9 0–2,3
Fenolické kyseliny 8,3 0–17,5
Estery fenolických kyselin 11,5 0,2–21,9
Flavanony a dihydroflavonoly 20,6 0,8–39,8
Flavony a flavanoly 14,6 0,3–23,2
Chalkony 1,6 0–4,1
Fenolické glyceridy 6,4 0–23,1
Fenolické látky celkem 57,3 1,3–75

Iontová síla je veličina charakterizující roztoky elektrolytů. Je měřítkem celkové koncentrace iontů v roztoku.
zdroj tabulky: Chemical Composition of European Propolis

Použité zdroje:

  1. VESELÝ, Vladimír. Včelařství. Vyd. 3. Praha: Brázda, 2013. ISBN 978-80-209-0399-0.
  2. Chemical Composition of European Propolis: Expected and Unexpected Results (Bankova, Popova, Bogdanov, Sabatini)
Okraj nástavku zatmelený propolisem
Mřížka na získávání propolisu (Polynet)


Mohlo by vás také zajímat



TOPlist