Pyl
V přírodě existuje mnoho opylovačů, včela medonosná je ale specifická. Využívá pyl jako zdroj bílkovin pro celé včelstvo a současně opyluje rostlinu – prospěch je tedy na obou stranách.
Při opylování přelétá z květu na květ a na její tělo se nachytá pyl. Za letu jej nohama otírá a formuje do rousek na zadním páru nohou. Včela medonosná má oproti jiným opylovačům jednu zvláštnost – je florokonstantní. Vždy navštěvuje květy stejného druhu rostlin a díky tomu zajišťuje opylení tím správným pylem.
Pyl jako potravinový doplněk
Pyl je bohatý na vitamíny, minerály, stopové prvky a cenné bílkoviny. Je proto často využíván jako doplněk stravy pro sportovce a doporučuje se také jako podpůrný prostředek při onemocnění nebo oslabení organismu.
Velikost pylového zrna
Velikost pylových zrn závisí na druhu rostliny. Délka příčného řezu se pohybuje od 5 do 250 mikrometrů (0,005–0,250 mm). Během evoluce se pylová zrna, až na výjimky, postupně zmenšují. Velmi velká pylová zrna mají tykvovité rostliny, naopak nejmenší najdeme například u pomněnky, která měří pouhopouhých 6 mikrometrů (0,006 mm).
Složení pylu
Složení pylu je rozdílné podle toho ze kterých druhů rostlin pochází.
Obsah % | |||
---|---|---|---|
Složka | průměr | rozsah | |
Cukry | 26 | 13–37 | |
Glukóza | 4 | 1–11 | |
Fruktóza | 5 | 1–9 | |
Sacharóza | 11 | 5–22 | |
Škrob | 2 | 1–8 | |
Bílkoviny | 22 | 7–35 | |
Voda | 16 | 6–25 | |
Sporopolenin
|
15 | 4–28 | |
Tuky | 7 | 2–14 | |
Popeloviny | 6 | 2–10 | |
Celulóza | 5 | 3–7 | |
Ostatní | 3 |
Zdroj dat v tabulce: Včelí produkty mýtů zbavené, Dalibor Titěra