Pyl

V přírodě existuje mnoho opylovačů, včela medonosná je ale specifická. Využívá pyl jako zdroj bílkovin pro celé včelstvo a současně opyluje rostlinu – prospěch je tedy na obou stranách.

včelí rouskový pyl

Při opylování přelétá z květu na květ a na její tělo se nachytá pyl. Za letu jej nohama otírá a formuje do rousek na zadním páru nohou. Vždy navštěvuje květy stejného druhu rostlin a díky tomu zajišťuje opylení tím správným pylem.

Pyl jako potravinový doplněk

Pyl je bohatý na vitamíny, minerály, stopové prvky a cenné bílkoviny. Je proto často využíván jako doplněk stravy pro sportovce a doporučuje se také jako podpůrný prostředek při onemocnění nebo oslabení organismu.

Velikost pylového zrna

Velikost pylových zrn závisí na druhu rostliny. Délka příčného řezu se pohybuje od 5 do 250 mikrometrů (0,005–0,250 mm). Během evoluce se pylová zrna, až na výjimky, postupně zmenšují. Velmi velká pylová zrna mají tykvovité rostliny, naopak nejmenší najdeme například u pomněnky, která měří pouhopouhých 6 mikrometrů (0,006 mm).

Složení pylu

Složení pylu je rozdílné podle toho ze kterých druhů rostlin pochází.

    Obsah %
Složka   průměr rozsah
Cukry   26 13–37
  Glukóza 4 1–11
  Fruktóza 5 1–9
  Sacharóza 11 5–22
  Škrob 2 1–8
Bílkoviny   22 7–35
Voda   16 6–25
Sporopolenin  
  15 4–28
Tuky   7 2–14
Popeloviny   6 2–10
Celulóza   5 3–7
Ostatní   3  

Zdroj dat v tabulce: Včelí produkty mýtů zbavené, Dalibor Titěra



Mohlo by vás také zajímat



TOPlist