Pyl perga

Plástový pyl perga je jedním z těch méně proslulých včelařských produktů a na našem trhu stále ještě není tolik rozšířený. Dnes si o něm ale povíme něco víc, protože je nejen chuťově výborný, ale zároveň také plný zdravých látek. Někdy je též nazýván včelím chlebem. Proč? A na co se vlastně dá využít? Čtěte dále a dozvíte se o něm víc.

Pyl perga

Krmení pro malé včelky

Pyl perga se nazývá také včelí chléb, protože slouží jako potrava, kterou dospělé včely krmí svoje potomky. Je včelami produkován mimo běžnou produkci medu. Jak to tento užitečný hmyz dělá?

Vše začíná už ve chvíli, kdy včela létá po okolí a sbírá pyl z květin. Zrnka pylu sama o sobě nemají pro člověka žádný pozitivní efekt. Ba naopak, někdy mohou způsobovat i závažné alergie. Po zpracování včelami je ale tento pyl velmi užitečný. Včely uzavřou pyl do plástů s malou příměsí medu. V jedné buňce plástve se nachází cca 25 % medu a 75 % pylu. Po uzavření do plástve začíná proces kvašení. To je umožněno i přítomností včelích enzymů, bakterií a kvasinek. Při kvašení dojde k narušení struktury pylového zrnka a vznikne vysoce výživný produkt.

Získávání plástového pylu

Pro včelaře je získávání plástového pylu mnohem pracnější, než sběr pylových rousků. Pyl pegra se získává ručně, vhodným nástrojem se vypichují pylové válečky z plástu buňku po buňce. 

K čemu je pyl perga dobrý?

Tento produkt se včelaři postupně naučili zpracovávat a lidé se ho naučili využívat. Je totiž prokázáno, že stejně, jako prospívá malým včelám, prospívá perga i lidskému organismu. Především se jedná o kvalitní přírodní antioxidant, který dokáže skvěle pročistit tělo. Navíc je plný přírodní energie, dokáže vás tedy příjemně nabudit a přimět ke správné činnosti i váš metabolismus. Užívání tohoto pylu se doporučuje také při depresích a celkově špatných psychických stavech.

Velkou výhodou je, že včelí pyl je mimořádně trvanlivý. Bez problémů vám vydrží i několik let. A nemusíte mít ani špatné svědomí z toho, že včely nebudou mít kvůli vám dostatek krmiva pro své mladé. Včelaři vždy odebírají jen takové množství, aby v úlu zbylo dostatek včelího chleba pro malé včelky.


 



Mohlo by vás také zajímat



TOPlist