Květový med

Na trhu existují různé druhy medu. Abyste se vyznali ve všech označeních, které můžete na etiketách najít, přinášíme vám krátký pohled na všechny u nás dostupné druhy medu. Začneme s medem květovým, který je u nás asi nejrozšířenější a který dobře známe všichni.

včela medonosná na květině

Jako květový se ve včelařské terminologii označuje takový med, který pochází z rostlinného nektaru, který včela nanosí do úlu a zpracuje. Přesto je složité to určit, protože se téměř nikdy nepovede, aby byl med opravdu jen stoprocentní květový. Skoro pokaždé se v něm nachází alespoň maličká příměs medovice.

Druhový med nebo smíšený?

Další oblíbenou definicí je stanovení, z jaké rostliny nektar, ze kterého je med vytvořen, pochází. Proto máme na trhu medy lipové, řepkové a další. Ani tohle ani není stoprocentní, protože je téměř vyloučeno, aby včela nasbírala nektar třeba jenom z lipových květů.

Jak květový med vzniká

Jak už jsme si řekli, tento druh medu pochází z květového nektaru. Malé množství (běžně je to zhruba 40 miligramů) přinese do úlu jedna včela. Tam ho předá ke zpracování další skupině včel, které ukládají nektar do medových pláství, kde k němu přidávají další látky, produkované zejména jejich tělem. V okamžiku, kdy je v medové buňce zhruba jen 18 procent vody, se buňka zavíčkuje a dochází k dozrávání medu.

Jak květový med poznat

Květový med poznáte snadno. Pokud si ho koupíte v obchodě, bude to mít uvedené na etiketě. Takto se med označuje povinně podle platné legislativy. Pokud si ho koupíte u včelaře, tak dobrý včelař vám vždy řekne, jaký med kupujete. Květový med na rozdíl od medovicového bývá sladší a má světlejší barvu. Kromě toho obsahuje i stopové prvky jako je draslík, vápník, hořčík, železo či mangan, kterých obsahuje tolik, že běžná porce snadno pokryje doporučenou denní dávku.



Mohlo by vás také zajímat

Základní dělení medů

Podle způsobu zpracování

Nepřesná označení



TOPlist