Domácí med

Lesní med

Lesní med není správné označení nejen podle evropské legislativy, ale i v souladu s platnou vyhláškou, která vešla v platnost u nás už v roce 2003. Ptáte se, o čem je vlastně teď řeč? Jde relativně o maličkost, jež je ale pro včelaře a hlavně konzumenty medu velmi podstatná. Označení „lesní med“ vídáme dnes a denně na pultech supermarketů (a bohužel nejen tam).

les

Lesní med neexistuje

V době, kdy se na etikety musí uvádět vše opravdu do puntíku přesně, je to trochu zavádějící informace. Jako takový totiž lesní med vůbec neexistuje, rozeznáváme jen dva druhy medu – květovýmedovicový.

Spotřebitelé si pod slovem „lesní“ často představují právě tmavý medovicový med. Takové označení je matoucí, protože z lesních stanovišť může být med i světlý květový – například výborný maliníkový.

Matoucí etikety v každém supermarketu

Etiketami, které znalé spotřebitele uvedou do rozpaků, se to v dnešních super a hypermarketech jen hemží. V některých případech je dokonce uveden med jako „včelí“, což je zavádějící, protože platná vyhláška umožňuje označovat výrazem „med“ pouze potravinu, kterou vyrobily včely.

Když se z obalu dozvíte, že med je lipový, opět nebudete mít docela jasno. Vyrábí jej včely z nektaru lipového květu, nebo jde o medovici zdobnatky lipové? Případní alergici se tak z etikety nedozví zhola nic a užívání pro ně bude bohužel spíše sázkou do loterie – jednoduše pak musí sáhnout ve vlastním zájmu po jiné sklenici.

Na obalu občas svítí i honosné nápisy jako „med pravý“, „med český včelí“ a tak podobně. Nejde o nic jiného než o reklamu. Drobní čeští včelaři mají publicitu zaručenou už z minulosti a mají i své dlouholeté odběratele. Med, který často pochází z celého světa nemusí být příliš kvalitní, ale výrobce ho „vylepší“ právě podobnými frázemi.

A v neposlední řadě, pro zajímavost, oblíbenost medovicového medu je spíše česká rarita. V ostatních evropských zemích, ať se už rozhlédneme kamkoliv, je jednoznačným favoritem strávníků klasický květový med.

Základní dělení medů

Podle způsobu zpracování

Nepřesná označení



TOPlist