Cizokrajné medy
Asi všichni známe základní druhy medu, o kterých se u nás nejčastěji mluví a nejčastěji se také objevují na pultech obchodů a v našich domovech. Někdy ale můžete narazit i na různé jiné druhy medu, které pocházejí z cizích krajin. Pokud jsou kvalitní, určitě se jich nemusíte obávat. Podívejme se nyní na pár nejznámějších cizokrajných medů.
Hymetský med pochází z oblasti Řecka. Už v období antiky byl velmi dobře znám. Místní včelstva ho vyrábí ze směsice tymiánu, majoránky a podobných bylinek, což mu dává jeho charakteristickou chuť. V dnešní době už nepochází pouze z rostlin ze svahu hory Hymet, přesto si zachovává svou unikátní chuť, která ani není příliš výrazná.
Vřesový med pochází z Německa, zejména z oblastí na pobřeží Atlantického oceánu na severu. Když je uzavřený v plástvích, má želatinovitou formu, a proto je před stáčením nutné ho rozrušit. Obsahuje vyšší množství enzymů a má specifickou jantarovou barvu, která může přecházet až do červené.
Levandulový med se produkuje nejčastěji v oblasti Středomoří a města Grassé, kde se levandule pěstují ve velkém. Specifický je tím, že prakticky nekrystalizuje. To je dáno nízkým obsahem sacharoźy. Má jantarovou barvu a silnou vůni levandule.
Tupelový med je podobný medu levandulovému v tom ohledu, že také skoro nekrystalizuje. Pěstuje se, ale především v jihovýchodních státech USA jako je Florida nebo Texas. v USA má využití především ve farmaceutickém průmyslu.
Sourwood honey je severoamerickým medem, který je poměrně vzácný. Tvoří se v oblastech, kde roste stromek kysloun. Ten roste pouze v oblastech, kde je kyselá půda. Teoreticky by se tento keřík dal pěstovat i u nás. Sourwood honey má velmi dobrou chuť.
Pohankový med se tvoří zejména ve východní Evropě, kde se stále pěstuje pohanka. V České republice se také místy produkuje. Má velmi zvláštní štiplavou vůni. U nás není příliš oblíbený, a to i proto, že k nám byl v minulosti hojně dovážen ze Sovětského svazu.
Podrobné informace naleznete na stránce o cizokrajných druhových medech.