Domácí med

Jak šetrně rozpustit zkrystalizovaný med

Rozpouštění zkrystalizovaného medu rozhodně není radno uspěchat. Aby měl ztuhlý med opět konzistenci, při které se snadno maže na chléb, připravte si důkladnou vodní lázeň, samozřejmě o nepříliš vysoké teplotě (maximálně 40-45 °C). V mikrovlnce bude sice všechno rychlejší, ale medu tím hodně uškodíte a zničíte enzymy a další důležité látky.

zkrystalizovaný med

Teplota
(ºC)
Pokles aktivity diastázy
na polovinu za
10 35 let
20 4 roky
25 18 měsíců
30 7 měsíců
35 3 měsíce
40 31 dnů
50 5 dnů
60 1 den
70 5 hodin
80 1 hodina

Během zahřívání ve vodní lázni nesmí teplota překročit čtyřicet stupňů Celsia. V takovém případě výrazně klesá aktivita drahocených enzymů a med se stává ze zdravotního hlediska bezcenný. A vařit med? To už vůbec ne, tedy pokud nemá být primárním výsledkem sladká medovina. Postup s vodní lázní navíc můžete opakovat hned několikrát, pokud budete pečliví a nepřekročíte stanovenou teplotní hranici, kvalita medu se sníží jen nepatrně.

Nejkvalitnější med je přímo od včelaře

Farmářské trhy nebo osobní prodej od známého z vedlejšího města. U medu byste měli mít jasno, z jaké lokality pochází. Nejkvalitnější kousky jsou z české produkce, pokud je na etiketě napsáno nicneříkající „vyrobeno v EU“, v medu vůbec nemusí být pyly a další cenné látky pro zdraví. V některých případech jsou dokonce včelstva ošetřována antibiotiky, což je u nás zakázáno. Nezapomeňte, že EU má nyní 27 zemí. V některých se vyrábí kvalitní med, v jiných dostanete spíše nižší jakost. A pokud je Česká republika vlastně nefalšovanou včelařskou velmocí, určitě není co řešit. Je prostě věčná škoda nakupovat med v supermarketu!

Pastový med

Pokud však nechcete ztrácet čas přípravou teplé lázně pro sklenici medu, je tu i další řešení. Takzvaný pastový med (někdy nesprávně nazývaný pastovaný, nebo krémový) se skvěle maže a drží svou konzistenci po celou dobu trvanlivosti. Vzniká mechanickým mícháním v době kdy začíná tuhnout a to způsobí obroušení vznikajících krystalů. Více informací o pastovaném medu.

Zaregistrovali jste například zprávu od egyptských archeologů? V hrobkách bohatších antických Egypťanů jsou často sklenice s medem. A podle laboratorních rozborů by se právě tento med mohl pojídat klidně ještě dnes…

Zdroj dat v tabulce: Včelí produkty mýtů zbavené, Dalibor Titěra



TOPlist