Domácí med

Med v mikrovlnce

Krystalizace je u medu velmi běžná věc. Dříve či později se projeví u jakéhokoliv typu medu. Přitom ne vždy je žádoucí, protože někdy prostě raději chcete mít med tekutý. Od pradávna se doporučuje v takovém případě ponořit med do vodní lázně, aby povolil. Ale co kdybyste ho zkusili strčit místo toho do mikrovlnné trouby? Takovéto usnadnění vám rozhodně nedoporučujeme.

mikrovlnná trouba

Mikrovlny vs. vodní lázeň

Pokud položíte med do teplé, ale nikoliv horké vody, působí na něj voda postupně a pomalu. Jedná se v podstatě o plně přírodní proces. Mikrovlnná trouba je ale moderní zařízení s poměrně silným výkonem. Dochází zde tedy k razantnějšímu ohřevu. Nelze samozřejmě přesně určit, jak moc ztratí med z mikrovlnky na hodnotě, protože každý druh medu je jiný, ale faktem zůstává, že ohřevem v mikrovlnce medu opravdu moc nepomůžete.

Zahřívání medu

Samotné působení tepla na med ale nemusí nutně znamenat poškození medu, pokud to nepřeženete s teplotou vody. Rozehřívání zcukernatělého medu ve vodě se dělá snad odjakživa, a pokud med nestrčíte vyloženě do vařící vody, nemůže se mu nic stát. Teplota ale nesmí přesáhnout cca 40 stupňů Celsia, protože při vyšší teplotě už se z medu ztrácejí účinné enzymy. Více informací: jak rozpustit zkrystalizovaný med

Proč med krystalizuje

Jedná se o přirozený proces, který je spojen s tím, co med obsahuje. Tedy s přírodními cukry, glukózou a fruktózou. Doba, za jakou med vytvoří krystaly, je závislá na tom, z čeho je přesně složen. Některé ztuhnou v řádu dnů, jiné vydrží v tekutém stavu klidně i rok. V žádném případě to nelze pokládat za vadu. Naopak, je to ukazatelem kvality medu. Pokud by byl totiž med nějak zředěný nebo jinak nevhodně upravený, krystalizace by se neprojevila. Více informací: proč med krystalizuje



TOPlist