Domácí medovina

Medovina je bezesporu tradiční alkoholický nápoj, který lidé popíjejí po celý rok. V letních měsících se tato tekutá delikatesa podává dobře vychlazená, zatímco v zimě je hitem horká forma medoviny.

medovina

Medovina je jedním z nejstarobylejších alkoholických nápojů, který znali již starověcí Řekové, Egypťané a Římané. Potěšení v ní našli také Vikingové, Germáni a Keltové. Technologická výroba medoviny se po staletí zdokonalovala. V současnosti existují tři základní druhy medoviny (nevařená, vařená a ovocná). Výrobci medoviny přicházejí s poměrně pestrou nabídkou lahodného a ušlechtilého nápoje. Ten lze sehnat ve specializovaných e-shopech, prodejnách a kamenných obchodech se zdravou výživou. Na alkoholický medový nápoj si lze zajít do restaurace, cukrárny, čajovny nebo kavárny. Pokud navštívíte farmářské trhy, dozajista si tu kupíte kvalitní medovinu v láhvi 0,5 l nebo 0,75 l. Vybrat si můžete medovinu v placatce o objemu 200 ml.

Recept na chutnou domácí medovinu

Nyní vám představíme originální recept na výtečný a posilující medový nápoj, na který budete potřebovat med, vodu, kvasinky a živnou sůl. Abyste docílili správného výsledku, musíte mít při ruce ty nejkvalitnější ingredience. Další potřebné věci seženete přímo v drogérii, eventuálně v prodejně s vinařskými či včelařskými potřebami.

Na výrobu medoviny je příhodnější med medovicový s tmavším odstínem. Pochopitelně můžete sáhnout i po smíšeném medu. Zpravidla lze použít také některý z květových medů, jako je například med akátový, slunečnicový, lipový atd. Vždy mějte na paměti, aby vámi vybraný med byl kvalitní.

Příprava zákvasu – nejlépe do smaltovaného hrnce dejte 120 g medu a jeden litr kojenecké vody. Medový roztok povařte, poté jej poklicí přikryjte a dejte do špajzu vychladnout. Následně přidejte kvasinky a zakryjte nádobu poklicí. Tu přemístěte do místnosti, kde se teplota pohybuje okolo 20° C. Tam roztok necháte zrát až pět dnů. Poté zákvas již můžete využít k zakvašení medoviny.

Zakvašení – do většího hrnce přendejte 40 kg medu a přilijte 70 litrů horké vody. Roztok přiveďte k varu a hodinu míchejte. Na hladině se začne tvořit pěna, kterou lžící sesbírejte. Potom nechejte roztok vyhladnout, jenž jej pak přelijete do čistého demižónu nebo soudku. Ten můžete i vysířit. Do takto připraného roztoku už vám zbývá přidat živnou sůl. Poslední složkou je předem připravený zákvas, který do nádoby přelijete.

Samozřejmě do medového roztoku můžete podle své chuti přidat citrónovou i pomerančovou kůru, koriandr, muškátový oříšek, vanilku, badyán, hřebíček, skořici nebo malý podíl ovoce.

Uzavřenou medovinu přemístěte do místností se stálou teplotou kolem 20 stupňů. Následující dva týdny se přichystejte na bouřlivé kvašení. Poté můžete medovinu stočit do jiné nádoby, kterou již přemístíte do chladnějšího prostředí. Zde medovinu nechejte zrát zhruba šest měsíců. Po tak dlouhé době vznikne hezky čirá medovina, kterou přelijte do skleněných lahví.



Mohlo by vás také zajímat


TOPlist