Medové perníčky

Dříve než vám představíme tradiční recept, jehož součástí je vyhlášený včelí produkt, rádi bychom Vás uvedli do tajů této slaďoučké pochoutky. Med se obecně využívá nejen v léčitelství a kosmetice, nýbrž i v kuchyni a vyšší gastronomii. Tato přírodní potravina má opravu široké uplatnění a to nejenom díky osobité sladké chuti a intenzivnímu aroma, ale i také unikátnímu složení.

medové perníčky

Kvalitní med obsahuje velké množství prospěšných látek, jako jsou například vitaminy (A, C, B1, B2, B6, B12, D, K a E), aminokyseliny, éterické oleje, bílkoviny atd. Tyto látky pomáhají naše tělo udržovat ve zdravém stavu.

V cukrářské výrobě má med nezastupitelné místo. Med může sloužit v některých případech jako sladidlo a tak nahradí řepný cukr. S medovým těstem se dá lépe pracovat, protože se tak netrhá. Med dodává těstu specifickou barvu. Pečivo je tím pádem vláčnější, chutnější a trvanlivější.

Staří Řekové věděli, že med je skvělá surovina, a proto se ji snažili maximálně využít. Z medu, mouky a směsi voňavého koření připravovali báječné pečivo. Tuto pochoutku dobře znali také Římané. Po mnoha staletích se výroba perníku zdokonalovala a vznikaly nejrůznější receptury, které byly zaznamenány v řadě kuchařek. V některých rodinách se receptura na medové perníky předává dodnes z generace na generaci. Jinde se zase více experimentuje. Kuchařinky sbírají mnoho skvělých receptů na perníčky a pouští se do složitějších variant. Tyto krásně zdobné až umělecké výtvory je snad škoda jíst.

Recept na výborné perníčky pro slavnostní a výjimečné chvíle

Máme pro Vás jednoduchý recept na měkké medové perníčky, kterým po upečení nikdo neodolá. Ty hravě zvládnou připravit i děti.

Na výrobu výtečného medového těsta budete potřebovat:

  • 120 g moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 1 až 2 lžičky perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g másla
  • 2 vejce

Budete-li chtít perníčky tmavší, do těsta přidejte trochu kakaového prášku. Kypřící prášek můžete nahradit jedlou sodou.

Na potření těsta si připravte jeden žloutek.

Polevu zhotovíte z jednoho bílku, pár kapek citronové šťávy a 170 g moučkového cukru.

Příprava

Do větší plastové nebo nerezové misky si dáte přesně navážené ingredience: cukr, mouku, perníkové koření a prášek do pečiva. Vše důkladně promícháte vařečkou, poté přidáte vejce, máslo a med. Ručně vypracujete medové těsto za pár minut, které buď můžete dále zpracovávat anebo jej necháte odležet v ledničce do druhého dne.

Medové těsto přendáte na pomoučený vál, ze kterého si vyválíte 0,4 cm tlustý plát, z něj pak vykrajujete různé tvary. Ty pak pokladete na plech vyloženým pečícím papírem. Medové perníky pečte při 180 stupních Celsia a to po dobu zhruba 8 až 10 minut. Po vytažení z trouby je ihned potřete rozšlehaným žloutkem. Tím dostanou perníky lesklou glazuru.

Perníky po vychladnutí nazdobte bílkovou polevou. Šikovnější z vás se mohou pustit do zdobení perníků rozmanitými technikami. Pod vašima rukama tak mohou vznikat nejenom skvěle chutnající, ale také perfektně vypadající perníčky.

vykrajování medových perníčků
medové perníčky v troubě
hotové medové perníčky


Mohlo by vás také zajímat


TOPlist