Sedmikráskový med

Sedmikráskový med si můžete vyrobit jednoduše i doma. I když je název trochu nepřesný a zavádějící, v naší společnosti se docela dobře vžil. Správně by se měl nazývat sedmikráskový sirup. Má skvělé léčivé účinky, obsahuje totiž v sobě to nejlepší z jedné nejvěhlasnějších českých léčivek.

Sirup ze sedmikrásek

Sedmikrásky sice rostou skoro na každé louce, ovšem mají drobné kvítky – a na výrobu sklenky medu to bude chtít trochu víc trpělivosti. Sedmikráskový sirup kombinuje kvítky sedmikrásek, citronovou šťávu a cukr.

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)
Sedmikráska chudobka
Bellis perennis

Sedmikráska chudobka

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis), také sedmikráska obecná, je nízká rostlina nepřesahující 10 cm. Sytě zelené listy uspořádané v přízemní růžici jsou na okrajích jemně zubaté. Květy mají žlutý střed a okvětní lístky bílé až narůžovělé, tvarem připomínající vyplazený jazyk. Potřebuje dostatek slunečního záření a kvete od února do listopadu.

Recept na sedmikráskový med

Jistě, začátek bude trochu namáhavý. Na dva citrony a půl kila cukru to bude chtít asi tři skleničky kvítků ze sedmikrásek. Pár hodin na louce to zabere, na druhou stranu si můžeme užívat jarního slunce. Sedmikrásky je zapotřebí trhat co nejdříve to bude možné, mají v sobě totiž pak nejvíce prospěšných látek. Klasický včelí med k výrobě vůbec nepotřebujeme, respektive – byla by ho spíše škoda. Sedmikráskový sirup se připravuje i za působení vyšších teplot, takže léčivé vlastnosti pravého medu by se znehodnotily.

Postup je tedy následující – květy bez stonků (pozor, neoplachovat!) umístíme do čisté nádoby, přidáme k nim citrony zbavené kůry a pokrájené na malé kostky. Svaříme asi litr vody, zamícháme do směsi a nádobu překryjeme asi na čtyřiadvacet hodin. Přes plátno pak vše přecedíme do dalšího hrnce, vmícháme cukr a dáme se do práce, svařování potrvá asi hodinu nebo dvě. V posledním kroku přelijeme sirup do sklenic, které zavíčkujeme, otočíme a dáme do spíže pro pozdější použití.

Med nebo sirup?

Proč uvádíme označení sirup? Důvod je zcela prostý, i když pokud řekneme přímo „sedmikráskový med“, všichni nám asi budou rozumět. Pravý včelí med ze sedmikrásek nenajdeme na trhu jako čistě druhový, včely totiž sbírají na loukách nektar z různých květin – a sedmikráskový je součástí některých smíšených medů. Toto označení by nás proto nemělo zmást.

Prospěšný pro zdraví

V čem všem může být sedmikráskový sirup prospěšný? Pojďme si dát k dobru pár účinků, díky nimž je hodně ceněný v lidovém léčitelství. Tak například:

  • Nachlazení, chřipka, horečka, resp. kombinace všeho – když je potřeba se řádně vypotit a nebrat zbytečně antibiotika, která zatěžují organismus v nezvykle velké míře.
  • Rychlejší metabolismus – prospěje nejen klasické jarní detoxikaci, ale i tehdy, když se snažíte shodit pár kil. Ruku v ruce s tím jde i lepší vstřebávání vitamínů a minerálních látek.
  • Posílení imunity – a to na jaře určitě hodně potřebujeme, platí to zejména pro malé děti.

Díky ulehčení odkašlávání a antibakteriálním účinkům je to univerzální lék na jarní i zimní neduhy.




TOPlist