Medovník

Kdo jednou ochutná byť malý kousek medovníku, ten už netouží po ničem jiném. Tuto sladkost všech sladkostí si můžete dopřát k lahodnému čaji nebo kávě.

Medovník

Exkluzivní sladký dezert s originální chutí

Výroba medovníků má předlouhou historie. Původně tento dezert připravovaly arménské kuchařinky. Postupně se ho však naučily dělat i naše české ženy, které si jeho recepturu přizpůsobily dle svých potřeb. Zdomácněl nejenom u nás, ale i v sousedních státech. V současné době je tento druh dortu velmi populární. Kromě medovníku je tu pro potěchu mlsných jazýčků také medový dort Marlenka. Ten se vyrábí výhradně dle prastarého arménského receptu. V nabídce lze objevit také variantu s kakaem, verzi citronovou či s vlašskými ořechy. Na těchto produktech si pochutnávají všechny věkové kategorie. Takové sladké tečce na závěr snad nikdo neodolá.

Medovník se dá pořídit v nejedné cukrárně, kavárně a restauraci. Pokud zavítáte do některého potravinového řetězce či malého krámu s potravinami, určitě tuto laskominu najdete v chladícím regálu. Ale v mnoha rodinách se tato sladká dobrota připravuje dle originální receptury a podává se tu při slavnostních příležitostech, tak i při všedních chvílích. Přitom lidé nezapomínají na jednu podstatnou věc a to že před servírováním nechávají medovník náležitě odležet. Většinou jej na pár hodin umístí do chladnější místnosti, eventuálně do ledničky. Tím dort získává fantastickou chuť.

Recept na medovník

Připravte si potřebné ingredience: celou kostku Héry, tři vajíčka, tři lžíce lesního medu, třicet dkg krupicového cukru, čtyřicet dkg hladké mouky a jednu lžičku jedné sody. Na ozdobení si přichystejte trochu vlašských ořechů. Pro tento případ je vhodnější hladká mouka s označením 00 extra.

Na krém budete potřebovat jednu plechovku karamelového Salka a třicet dkg másla. Místo másla se dá použít jiný substituční výrobek. Ovšem chuť nebude tak výrazně máslová. Někdo připravuje krém ze Zlaté Hany, jiný zase z Héry s máslovou příchutí či cukrářské Stelly. Tento druh Salka můžete nahradit slazeným kondenzovaným mlékem. To se musí uvařit.

Samotná příprava tohoto dezertu vám zabere něco přes hodinu a skládá se z několika částí. V první fázi si vytvoříte hmotu z tuku, vajec, medu, cukru, mouky a jedlé sody. To provedete tak, že si dáte do hrnce vodu a do ní vložte další nádobu. Tím si připravíte vodní lázeň. Až voda v hrnci bude vařící, pak si do misky dejte tuk. Ten se pomalu začne rozpouštět. Posléze budete přidávat i ostatní ingredience. Z těchto surovin musíte vypracovat hladké těsto. Můžete si práci usnadnit moderním kuchyňským robotem. S tím vám půjde práce od ruky. Poté si rozdělte umíchané těsto na šest shodných částí.

Je čas na to, abyste si troubu roztopili na požadovanou teplotu. Pokud máte horkovzdušnou troubu, pak ji nastavte na sto padesát stupňů. Jinak knoflík otočte na teplotu sto sedmdesát stupňů.

Plech v podobě dortové formy vyložte kulatým pečícím papírem a na něj rozetřete těsto. Tato část se pak s lehkostí přesune na větší plech. Tento úkon provedete ještě několikrát. Nakonec pláty umístíte do trouby a pečete je do zlatova několik málo minut.

V další fázi si umíchejte krém do hladka. Ten rozetřete na placku, poté ji přiklopíte dalším dílem. Tak se postupuje až do horního patra. Tuto část pomažte rovnoměrně karamelovým krémem a posypte ořechy. Medovník nechte vychladit správný čas. Pak už jen zbývá vám popřát dobrou chuť.



Mohlo by vás také zajímat


TOPlist