Pampeliškový med

Pampeliškový med je ve skutečnosti spíše sirup, který zvládne vyrobit i úplný kulinářský amatér. S přicházejícím jarem, kdy pravý včelí med je nedostatkové zboží, jde velice na odbyt lahodný pampeliškový med s krásně žlutou barvou. Takový pampeliškový sirup si můžete rychle a jednoduše vyrobit sami doma.

Pampeliška lékařská

Na pampeliškový med budete potřebovat 300 květů pampelišky lékařské (někdy uváděná pod názvem smetánka lékařská). Na ně můžete vyrazit do přírody. Louky daleko od silnice jsou tím ideální místem, kde se rozprostírají jedinečné žluté lány, kam naše oko dohlédne. S touto vytrvalou bylinou se běžně setkáte nejenom v nížinách a horských stanovištích, ale i v jiných travnatých porostech. Všude tu se jí dobře daří. Na sběr pampelišek se dejte ve správný čas, kdy tyto rostliny mají květy rozvité. Budete mile překvapeni, za jak krátkou dobu naplníte květy pampelišek svůj košíček. Při trhání květů si můžete vaše ruce chránit rukavicemi.

Jakmile přijdete domů, zkontrolujte dané květy pampelišek, zda na nich neulpívá droboučký hmyz. V tomto případě je nezbytné žluté kvítky velmi šetrným způsobem opláchnout čistou vodou. Někdy stačí z nich odstranit pouhým okem viditelné nečistoty. Máte-li hotovo, můžete se dát do výroby pampeliškové medu, na nějž si musíte připravit kilo cukru a dva bio citrony.

Ingredience

  • 300 květů pampelišky
  • 1 kg cukru
  • 2 citróny
  • na dochucení můžete přidat pomeranč nebo různé bylinky

Postup výroby pampeliškového medu

Vezmete si dostatečně velký hrnec, do kterého přisypete květy pampelišek a ty podlijete asi jedním litrem vody. Nechte přijít k varu a směs povařte ještě několik minut. Mezitím si rozkrojte na kostečky citróny i s kůrou, které následně vložíte do hrnce. Tento odvar odstavte na chladnější místo a nechejte jej louhovat nejlépe dvacet čtyři hodin.

Do směsi můžete přidat i pár kostiček pomeranče. Než jej začnete krájet, pečlivě si jej omyjte pod horkou vodou.

K pampeliškám lze vřele doporučit i další byliny, jako je například meduňka, máta či kopřiva. Zcela nové voňavé kreace pampeliškového medu můžete docílit několika kusy hřebíčku, badyánu, vanilkového lusku a celé skořice. Řepný cukr můžete nahradit zdravějším třtinovým cukrem.

Další den si odvar z pampeliškových květů s citróny přeceďte nejlépe přes čisté plátýnko. Nezapomeňte vymačkat z citrónů a květů veškerou tekutinu. Do takto scezeného odvaru přidejte požadované množství cukru a za pomalého míchání přiveďte k varu. Na začátku je potřeba, abyste na roztok více dohlíželi, dokud se nerozpustí všechen cukr. Pak stačí jen čas od času roztok s cukrem vařečkou zamíchat. Než pampeliškový med získá hustější konzistenci, trvá to víc jak dvě hodiny. Vzniklý sirup ještě za horka přendejte do sklenic, uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru.

Rozdíl mezi pampeliškovým sirupem a včelím medem

Včela medonosná může nasbírat nektar z květů pampelišek a vytvořit tak druhový pampeliškový med, který s tímto uměle vyrobeným sirupem nemá nic společného, protože přinesený nektar obohatí o látky z hltanových a pyskových žláz (enzymy a aminokyseliny). Také velký rozdíl je ve složení cukrů – včelí med se skládá z jednoduchých cukrů (glukózy a fruktózy), ale hlavní cukernou složkou pampeliškového sirupu je sacharóza.

Největší problém je v přípravě pampelišového sirupu, kdy se díky vaření při teplotách nad 50 °C zničí prakticky všechny biologicky aktivní látky, jako jsou enzymy nebo vitamíny.

včela na pampelišce


Mohlo by vás také zajímat


TOPlist