Domácí med

Medové řezy

Med se používá při výrobě nejen perníků, ale i dezertů v podobě medovníku. Tuto laskominu s medově-karamelovou náplní lze podávat ke kávě či čaji. Jak už to bývá, tak neexistuje jen jeden recept, ale je jich hned několik. My pro vás máme výborný recept na medové řezy, které zvládne i cukrář amatér. Tato fantastická varianta na plech vyniká úžasnou jemností a vláčností. Uvidíte, že se po ní jenom zapráší.

Medový dort - medové řezy

Máte-li komu tuto dobrotu podat, pak se pusťte ihned do práce. Při pečení a zdobení tohoto druhu pamlsku si vystačíte s trochou trpělivosti a cukrářské zanícenosti.

Recept na lahodné medové řezy

Na těsto budete potřebovat:

  • 200 g cukru krystalu
  • 450 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 70 g másla nebo Hery
  • 1 lžičku jedlé sody

Měli byste mít připravenu hladkou mouku na podsypání.

Ingredience na krém a zdobení:

Krém vytvoříte ze 400 ml mléka, 150 g krystalového cukru, 250 g másla, 3 lžic hrubé mouky a 1 lžíce medu.

Na dozdobení řezů použijete 150 g čokolády na vaření a dvě lžíce másla.

Postup přípravy těsta

Do hrnce dáte mléko, cukr, vejce, med, změklé máslo nebo Heru. Za stálého míchání přivedete tuto směs k varu. V kastrolku se vám vytvoří hustější směs, kterou necháte vychladnout na chladnějším místě.

Zatím si do vhodné misky prosíte mouku, do níž zamícháte jedlou sodu. Posléze do ní dáte vychladlou směs a začnete ručně vypracovávat medové těsto. Před vyválení těsta si nezapomeňte vál a váleček důkladně posypat moukou. Následně si toto těsto rozdělíte na čtyři části. Z každého dílku vytvoříte tenký plátek do odpovídající velkosti plechu.

Tenké rozválené pláty přendáte na plech s pečícím papírem a dáte upéct do předehřáté trouby na 190 stupňů Celsia. Tam zůstanou zhruba pět až sedm minut. Vytažené pláty z trouby přendáte jednoduše na pracovní plochu a to tím způsobem, že si prostě do ruky chytnete okraje pečícího papíru.

Podle této receptury si můžete připravit i různě tvarované dortíky. Medovník nemusí mít klasickou kulatou podobu. Zejména oblíbené jsou netypické tvary. Do požadované podoby si jej můžete oříznout. Využít k tomu můžete nejrůznější šablony, dortové formy či vykrajovátka.

Postup přípravy krému

Do hrnce vysypte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Poté do karamelu vmíchávejte část teplého mléka. Tyto dvě složky vařte za stálého míchání tak dlouho, dokud nedojde k jejich spojení. Poté do směsi přimíchejte druhou část mléka spolu s moukou. Vytvoří se vám hustá kaše, kterou necháte zchladnout. Nakonec do ní vyšleháte máslo s medem. Šleháte při nejvyšších obrátkách tak dlouho, dokud krém nedosáhnete nadýchané konzistence.

Krém můžete ochutit ještě lžičkou rumu anebo pár kapkami vanilkového extraktu.

Finalizace medových řezů

První upečený díl natřete jednou třetinou krému a přiklopte na něj další plát. Ten opět namažte krémem a navrch dejte další medový plát. Celý postup ještě jednou opakujte. Připravte si polevu ve vodní lázni, kterou polijete vrch řezu. Dobrou chuť!


TOPlist