Domácí med

Baklava s medem

Baklava je velmi tučný a slaďoučký zákusek, který si obyvatelé v Řecku, na Balkáně a v arabských zemích dopřávají nejčastěji po jídle. Tento populární dezert se skvěle hodí k dobré kávě či čaji. Mnoho lidí baklavu s neodolatelnou chutí preferuje jako vhodný dárek pro své nejbližší či přátele.

Baklava s medem

Oblíbený arabský dezert plný medu a nasekaných oříšků

Tento nejsladší dezert má mnoho receptur. Například řecká baklava se tradičně sladí medem, zatímco turecká verze se dolaďuje sirupem z cukru, vody a citronové šťávy. Zato tuniská baklava se namáčí v medu a je plněna loupanými mandlemi, oříšky a pistáciemi.

Významnou součástí baklavy je těsto zvané filo. Na výrobu takového těsta budete potřebovat 400 g mouky hladké, 125 ml horké vody, 2 lžíce olivového oleje a 1 lžičku soli. Dle potřeby si nachystejte škrobovou moučku, kterou posypete pracovní plochu.

Postup přípravy těsta

Do větší nádoby prosíte hladkou mouku se solí, postupně přidejte vodu. Těsto pomalu míchejte několik minut. Do těsta pak zapracujte důkladně olej. Vypracované těsto nechejte alespoň dvě hodiny odpočinout. Nejlépe uděláte, když jej přikryjete potravinářskou folií anebo utěrkou.

Mezitím si vál poprašte škrobem a na něj položte odpočaté těsto, ze kterého si vyválíte co nejtenčí plát. Ten ještě rukama povytahujte. Takto upravené těsto necháte zhruba třicet minut odpočinout. Do ruky si vezměte nůž nebo rádýlko a z těsta odkrojte pruhy a ty pak poprašte škrobem a naskládejte na sebe. Takto hotové těsto lze okamžitě zpracovávat anebo jej můžete zabalit do potravinářské folie a uložit do chladničky, kde vydrží i dva týdny.

Na baklavu budete dále potřebovat: 230g rozpuštěného kvalitního másla, čtyři hrnky jemně nasekaných vlašských ořechů, jednu lžičku mleté skořice, jeden hrnek cukru krupice, dvě lžíce citronové šťávy, ¾ hrnku vody a ½ hrnku medu. Na ozdobení si uchystejte rozpuštěnou čokoládu a nasekané vlašské ořechy.

Příprava medové polevy

Do kastrolku dejte cukr, med, citronovou šťávu a vodu. Vše patřičně povařte a nechte zchladit.

Zatím si sesypte do mísy vlašské ořechy a mletou skořici.

Těsto si připravíte tak, aby vešlo na hlubší plech. Ten musíte důkladně předtím vymastit máslem. Poté na něj vložíte první díl vyváleného těsta, který potřete rozpuštěným máslem. Na něj patří další díl, který opět pomažete máslem. Každé třetí těsto ještě posypte směsí nasekaných ořechů. Tento postup několikrát opakujte. Než skončíte s pokládáním těsta, nezapomeňte poslední vrchní část pomazat máslem. Poté si vezmete do ruky ostrý nůž, se kterým vytvoříte naříznutím vzorek kosočtverce. Baklavu dejte pak do trouby na 160 stupňů Celsia. Zhruba za jednu hodinu bude hotová. Po vytažení z trouby ještě baklavu polijte hezky rovnoměrně medovou polevou. Dezert nechte vychladnout, popřípadě jej můžete dozdobit rozpuštěnou čokoládou a oříšky.


TOPlist