Pekařský med

Taky vás už někdy napadlo, že byste si místo klasického medu mohli v obchodě koupit ten, na jehož etiketě je uvedeno označení „pekařský“ a ušetřit tím pár korun? Raději to nedělejte, moc dobrý nápad to není. Ale to ještě neznamená, že byste měli tenhle produkt ignorovat úplně. Pekařský med má totiž ve světě gastronomie své místo.

med na pečení

Co je to pekařský med?

Místo slova pekařský je také někdy uváděn pojem průmyslový med. To možná více odpovídá jeho určení, protože ho využívají nejen pekaři. Tento druh medu není určen k běžné konzumaci, ale místo toho slouží jako přísada do jiných potravin. Jedná se totiž o med, který nemá takovou jakost, kterou má běžný konzumní med mít. Často je to tím, že byl třeba vystaven vyšší teplotě, obsahuje více vody, nebo má z nějakého důvodu odlišné chuťové vlastnosti. Ovšem žádný strach, do pečení ho klidně použít můžete – podle přísných předpisů a vyhlášek, kterým musí vyhovovat, je zdravotně nezávadný. Vše, co se může stát je to, že by vám prostě nechutnal.

Med na pečení

Běžný med obsahuje mnoho účinných látek, to je obecně známý fakt. Ovšem pokud dojde k jeho zahřátí nad určitou teplotu, tyto látky se z něj ztrácí a med tak pozbývá své účinnosti. Pekařský med je tedy med horší jakosti, který se vyloženě hodí pro použití při zpracování dalších potravin. Neobsahuje totiž tolik účinných látek už ani sám o sobě, takže pokud ho více zahřejete, vlastně ani o nic nepřijdete.

Jak ho poznat na pultech?

Máte obavu, že byste mohli pekařský med snadno zaměnit za ten klasický a donést si domů pochoutku, na které si moc nepochutnáte? Nemusíte, poznáte ho totiž na první pohled. Podle vyhlášky musí být viditelně označený jako med pekařský či průmyslový. A to dokonce i u potravin, ve kterých je použit. Pokud si tedy koupíte hotový produkt s medovou příchutí a pro jeho výrobu byl použit průmyslový med, musí to být uvedeno ve složení na etiketě. Pekařský med je také výrazně levnější než kvalitní med.



Mohlo by vás také zajímat


TOPlist