Medové pivo

Med je skutečně víceúčelovou záležitostí. Hodí se do perníků a jiných sladkostí, maže se každé ráno na chléb, v případě, že nás sužuje kašel, polkneme naráz celou lžíci a brzy bude po problému. Až do sedmnáctého století byl med v české kuchyni nepostradatelným sladidlem s mimořádně léčivými účinky. Ale rovněž i hlavním zdrojem pro alkoholické nápoje.

Medové pivo

Medovinu – tedy vlastně medové víno – když si přeložíme starý slovanský výraz do moderní řeči, zná jistě naprosto každý. To, jestli vám zachutná více mandlová, oříšková či zlatá medovina, je už věc vkusu. Ale věděli jste, že existuje i medové pivo? Dokonce si jej můžete snadno připravit i doma…

Výroba medového piva

Kilo medu, deset litrů vody, dvacet gramů chmele, hrnec, plátěný pytlík, pivní kvasinky a nezbytný demižon. To jsou jediné propriety nutné k tomu, aby se z medu připravilo medové pivo. A postup není rozhodně nic složitého. Med uvaříte s vodou, po dobu asi půl hodiny (odpařenou vodu průběžně doplňujeme, aby pak piva nebylo podezřele málo).

Do hrnce poté přijde plátěný pytlík se sušeným chmelem a vaříme společně další zhruba půlhodinu. Následně ubereme z celé várky asi litr roztoku, vložíme do něj tu malou hrstku pivních kvasinek a necháme v teplém prostředí přes noc. Poté přelijeme do demižonu, který uzavřeme utěrkou, aby se nedostaly dovnitř žádné nečistoty. Čtyři dny kvašení, další týden pobytu ve sklepě a můžeme stáčet, dobrou chuť!

Komu nevadí trochu práce, připraví si za minimální cenu lahůdkové pivo, které budou všichni známí obdivovat. Surovin k výrobě je skutečně málo, a pokud propočteme jejich reálnou cenu na trhu, dostaneme se snadno na příjemnou cenu za jedno klasické točené pivo.



Mohlo by vás také zajímat


TOPlist