Turecký med

Turecký med je slaďoučká cukrovinka, kterou mnozí z nás znají z poutí, tematických trhů a různých akcí. Samozřejmě dá se u nás běžně sehnat v obchodech, supermarketech a cukrárnách. Setkat se s ním můžete mimo naši republiku. Turecký med znají i v Itálii, Turecku, Španělsku či Tunisku.

Turecký med s mandlemi

Jak si v domácích podmínkách připravit lahodný turecký med

Cukráři na turecký med používají nejčastěji jetelový med, který se vyznačuje typickou světlou barvou, příjemným aroma a velmi lahodnou chutí.

Na turecký med budete potřebovat 160 g cukru krupice, 3 bílky, 100 ml medu, 120 g směsi ořechů a dortové oplatky.

Tip: Kromě mandliček, lískových oříšků, para ořechů, pekanů a kešu ořechů můžete použít nadrobno nakrájené kandované ovoce či pistácie. Oříšky budou chutnat lépe, když si je na sucho lehce opražíte na pánvičce.

Postup přípravy tureckého medu

Ve vodní lázni si začněte rozehřívat med. V misce si zatím nad parou vyšlehejte pomalu dotuha bílky s cukrem. Do lesklé a pevné hmoty přidávejte rozpuštěný med a nakonec přisypte ořechy. Všem s opatrností a lehkostí promíchejte. Vytvořenou směs namažte na dortovou oplatku, tu pak ještě přiklopíte oplatkovým plátem. Vzniklý turecký med zatižte něčím těžkým a nechejte nejlépe v lednici zatuhnout. Teď už vám zbývá tuto slaďoučkou a vláčnou dobrotu nakrájet ostrým nožem na správnou velikost. Dobré mlsání!



Mohlo by vás také zajímat


TOPlist