Medové máslo

Chcete-li si pochutnat na lahodně hladké pomazánce, udělejte si doma medové máslo. Příprava je snadná, jednoduchá a nezabere vám moc času. Medová pomazánka je skvělá v tom, že si ji dopředu připravíte a pak ji můžete kdykoliv podle potřeby vytáhnout z ledničky a použít k mazání.

Chleba s medovou pomazánkou

Výtečná je na vánočce, toustu, slunečnicovém chlebu či sucharech. Báječně se hodí k lívancům, vaflím nebo palačinkám. S vyšlehaným medovým máslem můžete dozdobit nejednu sušenku.

Recept na medovou pomazánku

Základem receptu na medové máslo je 300 g tekutého medu. Ten můžete použít jakýkoliv, ale dbejte hlavně na to, aby byl med kvalitní.

Poté si kupte kvalitní máslo anebo si jej můžete sami vyrobit. K výrobě takového másla budete potřebovat 500 g smetany ke šlehání a špetku soli. Ze smetany vytvoříte za pomocí tyčového mixéru hrudky másla. Přidejte sůl a až bude máslo dostatečně hutné, vyklopte jej a slijte podmáslí. Hrudku másla ještě pod tekoucí vodou promyjte. Poté máslo vložte do bavlněné tkaniny, která do sebe vsákne přebytečnou vodu. Nakonec jej nechte nejlépe odležet v ledničce do druhého dne. Pak do zhruba 190 g změklého másla můžete zapracovat med. Rozhodně nedoporučujeme nahrazovat máslo některým ze ztužených tuků.

Tento typ másla můžete jednoduše použít jako základ do perníkových těst.

Do medového másla je možné přidat nejen vanilkový extrakt, ale i mletou přísadu (skořici, zázvor a muškátový oříšek).



Mohlo by vás také zajímat


TOPlist