Domácí med

Medová marináda

Máme pro vás hned několik receptů na nejlepší marinádu, kterou zvládne připravit i nejeden laik. Medové marinády se velmi hodí ke kuřecímu, vepřovému, jehněčímu a skopovému masu, také i ke zvěřině anebo k rybě. Ty dodají masovým pokrmům sladko pikantní chuť. To jak je marináda ve výsledku dobrá, je dáno kvalitou použitých ingrediencí. Základem marinády je kvalitní med.

Maso s medovou marinádou

Lehce pikantní medové marinády

Med je ryze přírodní potravina, jež je složená z osmdesáti procent cukrů (glukózy, fruktózy, sacharózy), minerálních látek, stopových prvků, organických kyselin, bílkovin, enzymů a zhruba osmnácti procent vody. V přírodě vznikají nejrůznější medy se zlatavým, hnědým, tmavě hnědým až tmavočerveným odstínem, s jemnější až výraznější sladkou chutí. Běžně se lze setkat s květovými, lesními, smíšenými a pastovanými medy.

Mezi jednotlivými květovými medy jsou však rozdíly, kupříkladu akátové a řepkové medy vynikají světlejší barvou, zato pampeliškové medy mají měděně-zlatavou barvu, lipové medy jsou zase zbarveny do jantarových odlesků.

Medovicové medy jsou především aromatičtější a tmavší. Tento druh medu se doporučuje využívat k výraznějším masovým pokrmům. Výborně se hodí do omáček, které se podávají ke zvěřině. Tento druh medu dokonale podtrhne chuť zrajících nepasterovaných sýrů.

Teď se už ale pojďte podívat na slíbené recepty.

Medově-hořčičná marináda

Smícháte v misce 120 ml medu, 120 ml dijonské hořčice, sůl a chilli. Maso touto vytvořenou směsí potřete a nechejte jej marinovat nejméně 2 hodiny v chladnu.

Medově-pomerančová marináda

Na marinádu budete potřebovat: 80 ml sojové omáčky, jednu lžíci medu, 80 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, tři lžíce olivového oleje, jeden rozmačkaný stroužek česneku a půl lžičky mletého zázvoru. Z těchto surovin vytvořte směs, kterou nanesete na maso. Takto marinádou oplácané maso necháte pořádně odležet a poté jej můžete přendat na gril.

Medová marináda s bílým vínem

Do misky si dejte 60 ml medu, 180 ml bílého suchého vína a 60 ml kvalitního olivového oleje. Dále přidejte dva rozmačkané stroužky česneku, nasekanou petrželku, semínka koriandru, tymián a čerstvě mletý pepř. Vše důkladně promíchejte a směsí potřete maso, které nechejte nejlépe přes noc marinovat. Nezapomeňte při pečení zbytkem marinády potírat maso.

Medová marináda s citronem

Do mixéru dejte dva oloupané stroužky česneku, jednu cibuli, 60 ml medu, dvě lžíce (citronové šťávy a sojové omáčky). Vše rozmixujte. Poté hotovou marinádou rozetřete po mase a nechte dostatečně odležet.

Medová marináda se skořicí

Na tuto marinádu si přichystejte tři lžíce medu, jednu lžičku soli, půl lžičky mleté skořice, dvě lžičky kvalitního jahodové marmelády, jednu lžíci vinného octa a oleje. Tuto vytvořenou směs vetřete do masa a nechte působit několik hodin. Poté se můžete pustit do grilování.

Medová marináda na čínský způsob

Na rychlou marinádu mějte při ruce 2 lžíce medu, 20 g najemno nastrouhaného zázvoru, 2 lžičky solamylu, 3 utřené stroužky česneku, 5 lžic sojové omáčky a stejné množství oleje. Vše promíchejte a přidejte ještě dle své chuti sůl a pepř.


TOPlist