Pěna v medu

Vzhled medu je velmi důležitým faktorem při určování jeho kvality. Kvalitní med poznáte na první pohled, protože by měl být v tekutém stavu táhlý a neměl by kapat, měl by mít výraznou a plnou barvu v závislosti na jeho druhu. V tomto článku se však podíváme na jev, který se občas vyskytne a je často považován za vadu – pěnu na povrchu medu.

pěna na povrchu medu

Tenká bílá vrstva na povrchu hladiny medu se čas od času objeví hlavně v těch medech, které neprošly filtrací. Tedy ve sklenicích, které koupíte přímo od včelařů. Nejedná se o nic jiného než známku toho, že se jedná o med, který byl ze stáčecí nádoby odebrán jako úplně poslední. A ta bílá pěna na povrchu není nic jiného než vysrážené bílkoviny a malé částečky pylu. Ty by při jemné filtraci neprošly sítem, ale v medech přímo od včelařů zůstávají. Med je těžší než pyl, proto částice pylu vyplavou na povrch a tvoří zde pěnu. Do posledních sklenic se dostane z toho důvodu, že stáčecí nádoby mají kohout ve spodní části.

Pěna není zdraví škodlivá

Pokud se jedná opravdu jen o pyl, což zjistíte velmi snadno, tak medu nic není a můžete ho bez problémů konzumovat. Stačí k němu přivonět a trochu ochutnat. Pokud má normální vůni i chuť, pak se nemusíte ničeho bát. Problém by nastal v případě, že by měl med štiplavý zápach a nechutnal medově. Pak by se pravděpodobně jednalo o kvašení a med by byl znehodnocený, ale samotná přítomnost pěny v žádném případě není známkou kvašení.

Pyl je prospěšný

Přítomnost pylu v medu vás nemusí nijak děsit, protože nejde o nic škodlivého. Je to normální přírodní produkt, který pro vás může mít i příznivé účinky. Dokonce v malém množství neuškodí ani alergikům. Naopak, udává se, že pokud je med s malou příměsí pylu podáván v zimním období, může se u osob s alergií na pyl zvyšovat rezistence vůči tomuto alergenu.



Mohlo by vás také zajímat


TOPlist