Domácí med

Jak poznat kvalitní med

Není med jako med. Tento včelí produkt patří k tomu nejzdravějšímu, co si můžeme dopřát. Věděly to už staré civilizace tisíce let nazpátek. Doba ale je jaká je, a tak už se ani u medu nelze stoprocentně spolehnout na jeho kvalitu. Některé medy jsou zkrátka šizené. Naštěstí se dá kvalita medu různými způsoby ověřit. Domácí testy nebudou nikdy stoprocentně spolehlivé, ale poskytnou určitou představu o tom, jak poznat pravý med od falešného.

Sklenice s medem

Zkušenějším stačí ochutnat

Nemusíte být ani odborníkem na med, abyste při ochutnání pravého čistého a následně šizeného medu poznali, který z nich je ten pravý a lepší. Čistý med má nezaměnitelné charakteristické vlastnosti, a to jak chuťové, tak látkové. Především, při ochutnání medu byste měli pocítit lehké škrabání v krku. Také ucítíte výraznou nezaměnitelnou chuť.

Když nelze med ochutnat

Ne vždy se vám poštěstí, že můžete med před koupí ochutnat. Jeho kvalita se dá ale poznat i bez toho, abyste ho museli konzumovat. První, čeho si všímejte, je cena. Produkce kvalitního medu stojí spoustu peněz, času i úsilí. Za pár korun vám ho tedy nikdo jen tak z dobré vůle neprodá. Kvalitní med zkrátka bývá dražší, ale vyplatí se.

Jednoduché ověření kvality

A co dělat ve chvíli, kdy už máte sklenici s medem doma, ale nejste si jistí, zda jste opravdu koupili kvalitní med? Dá se to snadno otestovat. Vše, co potřebujete, je sklenice s čistou vodou. Do ní dejte jednu lžíci medu a sledujte, jak se bude chovat. Pokud si med udrží svou formu a spadne na dno jako jednolitý celek, je to pravý med.

Po otevření sklenice může být na povrchu malá vrstvička světlé pěny. Jsou to vysrážené bílkoviny a pyl, které jsou sice nevzhledné, ale patří k těm nejcennějším látkám v medu. Naopak ve falešném, nebo filtrovaném medu tyto látky nikdy nenajdete.

Krystalizace není nic špatného

Pokud vám med postupem času zkrystalizuje, nejedná se o vadu. Naopak, je to známkou toho, že se jedná o kvalitní pravý med. Ředěný med krystaly nikdy nevytvoří, protože je často smíchán s fruktózou a dalšími přídavnými látkami. Krystalizace se také výrazně oddálí tepelnou úpravou, která naopak zničí většinu zdraví prospěšných enzymů.

Tipy

  • Med zakoupený přímo od včelaře bude s největší pravděpodobností pravý.
  • Nebojte se krystalizace, je to záruka kvality a známka, že med nebyl tepelně upravený.

TOPlist