Sladit kávu medem?

Řepný cukr je sice možná v našich zeměpisných šířkách nejoblíbenějším sladidlem, ale nedá se říct, že by měl skutečný monopol. Káva se dá osladit různými způsoby, existují i umělá sladidla nebo přírodní alternativní sladidla (lipie, stévie apod.). A dokonce, i když to možná zní na první pohled dost překvapivě, si můžete kávu osladit i medem. Má to své výhody a (relativní) nevýhody.

Med do kávy

Výhody slazení kávy medem

Med má sice více kalorií, ale také spoustu skvělých výhod.

Čajová lžička medu má zhruba jednadvacet kalorií, lžička bílého cukru „pouze“ šestnáct. Nicméně – cukry obsažené v medu jsou sladší než ty v bílém cukru. Znamená to tedy jediné, při oslazení medem stačí menší množství. Cukry z medu jsou také zpracovány organismem rychleji, takže nehrozí, že budou přeměněny na tuky a uloženy v oblastech, odkud se jen těžko odstraňují úporným cvičením.

Med je také oproti bílému cukru méně upravován, tj. nabízí celou řadu látek, která v klasickém rafinovaném cukru už vůbec nebude. Kromě antioxidantů je to i pestrá směsice minerálních látek (nechybí draslík, hořčík nebo železo) a vitamínů (většina těch ze skupiny B a C).

Doporučené druhy medu do kávy

Pro slazení kávy se hodí některé druhové medy s méně výraznou chutí a slabou vůní. Doporučuje se akátový nebo řepkový med. S kávou se také výborně doplňuje lehce nahořklá chuť medu z ostropestřce mariánského nebo kaštanovníku setého.

Nevýhody slazení kávy medem

A co nevýhody? Med má poměrně výraznou chuť, která dokáže někdy překrýt aroma kávy. Dvě různé chuti se pak střetávají a pro skutečné gurmány to určitě není dobře. Jde sice o zdravou alternativu k cukru, ale část lidí, kteří zkusili osladit kávu medem, tak učinili právě z tohoto konkrétního důvodu poprvé a naposledy. A jak si sladíte kávu vy osobně?



Mohlo by vás také zajímat


TOPlist