Lanýž v medu

Zvláštní houba, která má zvláštní chuť. Mnoho lidí, kterým se dostalo té cti ochutnat lanýže, si tuto pochoutku zamilovalo. Jiní zase tvrdí, že už nechtějí lanýže nikdy ani cítit. Platí, že sto lidí znamená sto chutí, ale je pravdou, že právě tady jde o něco naprosto nenapodobitelného. I proto, že je jejich aroma hodně silné a naprosto specifické, je mohou hledat vycvičená prasata nebo psi.

lanýž naložený v akátovém medu

Lanýž není jen vzácnou pochoutkou pro gurmány, dopřát si jej můžete také naložený v medu.

Lanýž je v první řadě hodně drahý. Kilogram se vyšplhá s cenou až do několika desítek tisíc korun, pokud hovoříme o vzácném bílém poddruhu. V gurmánské kuchyni se hodně cení i lanýž černovýtrusný, jehož prodejní hodnota se může dostat i na pětadvacet tisíc korun za kilo. V neposlední řadě, poměrně drahý je i lanýž letní – jeho kilo ale vyjde „pouze“ na dva až tři tisíce.

Na první pohled vyhlíží jako měkké ořechy, připravit se dají na řadu způsobů. Přidat se může do omáček nebo těstovin, delikátních paštik nebo rizot. Využití je skutečně různorodé a nikoho jistě nepřekvapí, že je možné naložit tuto houbu i do medu.

Výskyt lanýžů

Pokud jde o výskyt, pár by se jich snad našlo i v ČR, ale jsou ze zákona chráněny a dovážet se tak musí z ciziny. Běžně rostou v Itálii, Francii nebo u chorvatského pobřeží, poblíž kořenů obvyklých listnatých stromů. Najdeme je ale i v Austrálii nebo na Novém Zélandu, kde se snaží pěstitelé množit evropské výtrusnice. Pojďme se však zaměřit, jaké to je, když se lanýže naloží do sklenice s medem.

Med s lanýžem

Asi dva gramy černého lanýže a sklenka medu, to jsou základní suroviny. Spojit unikátní chuť lanýžů s vybraným medem je pro mlsné jazýčky skutečně velkým zážitkem.

Co všechno k tomu budeme potřebovat? Dva gramy černého lanýže a akátový med, který zůstává velmi dlouho tekutý. Připravíme pro med a lanýže nakrájeného na malé kousíčky speciální vodní lázeň, vodu ohřejeme na asi 85 stupňů Celsia a teplotu udržujeme zhruba deset minut. Poté vypneme sporák a necháme asi čtvrt hodiny odstát. Ve finále pak naplňte směs do čistých sklenic a zavíčkujte. Ovšem pozor, pokud takzvaně jíte očima, tahle kombinace se vám možná líbit nebude. V každém případě, proč tuhle specialitu alespoň neochutnat, že?

IMGP7082
IMGP7088


Mohlo by vás také zajímat


TOPlist