Štramberské uši

Štramberk je městečko v Moravskoslezském kraji ve kterém se vyrábí místní specialita – uši. Štramberské uši se vyrábí z kořeněného perníkového těsta, ve kterém nesmí chybět pravý med.

Štramberské uši

Historie Štramberských uší (v minulosti také Uši Tatarských) se váže k roku 1241, kdy si nepřátelské vojsko tatarů rozložilo svůj tábor na úpatí nedalekého kopce Kotouč. Naštěstí se v noci přihnala bouře, která zvedla hladiny místních rybníků nad tatarským ležením. Místní obyvatelé prokopali hráze rybníků, čímž nepřátelský tábor vytopili a protože Tataři uměli bojovat, ale ne plavat, tak se prý všichni utopili. Když opadla voda, nalezli několik kožených pytlů s nasolenýma lidskýma ušima. Tatarští bojovníci je uřezávali svým protivníkům, aby svému králi dokázali počet zabitých křesťanů. A tak se, jako vzpomínka na tuto událost, začalo v Štramberku péct pečivo, které svým tvarem připomíná uši. Původně se peklo hlavně v předvečer svátku Nanebevstoupení Páně, ale v současnosti už vlastně po celý rok.

Recept na medové uši

Ingredience

  • 3 celá vejce
  • 80 g medu
  • 170 g cukr moučka
  • 500 g hladké mouky
  • 1/3 lžičky sody
  • strouhaná citronová kůra z 1/2 citrónu
  • koření: 4x hřebíček, 1/2 badyánu, 1 lžička anýzu, 1/2 lžička fenyklových semínek, 3 lžičky skořice, špetka muškátového květu

Postup

Jemně umeleme koření a smícháme s ostatními surovinami. Vypracujeme těsto a necháme ho do druhého dne odpočinout v chladu. Vyválíme co nejtenčí placku ze které vykrajujeme cca 10 cm oválné placičky.

Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 6-10 min. Upečená kolečka ještě za tepla stočíme a dáme do papírového kornoutku, nebo skleničky, aby po vychladnutí držela tvar.

Tip: konce uší můžete namočit do kvalitní čokolády, nebo je můžete naplnit krémem a vyrobit tak malé dortíky.
Konce Štramberských uší můžeme namočit do čokolády
Medové Štramberské uši



TOPlist