Domácí med

Včelařství - svazek III. – kolektiv autorů

Autor:kolektiv autorů
Vydavatel:PSNV
Počet stran:208
ISBN:978-80-907079-3-1
Včelařství - svazek III.
 

Třetí svazek s kapitolami Včelí pastva a její zdroje, Včelí produkty a Medovina a nápoje z medu navazuje na I. svazek s kapitolami Zootechnika včelařství a Nemoci včel – prevence a terapie a II. svazek s kapitolami Biologie včely medonosné a Šlechtění včel a chov matek.

Profesionální včelař a botanik Mgr. Bronislav Gruna provádí čtenáře včelařsky významnou vegetací a s citem sobě vlastním vybral, nafotil a uspořádal do jakéhosi miniatlasu několik desítek včelařsky významných rostlin. Poukazuje na fakt, že trendem dnešní doby je úbytek včelí pastvy, zejména na venkově. Městské prostředí často nabízí pro včely více. Znalost včelí pastvy umožňuje včelaři dobře zvládnout jednu z nejzákladnějších věcí, která je nutná k úspěchu – a to je výběr stanoviště.

Bc. Michal Počuch včelaří ve Skaličce u Tišnova. Je to doslova nadšenec do hmyzu, který se nehodí do žádných sbírek, neboť na estetičnosti příliš nepobral. Jde o mšice, mery a červce nahánějící hrůzu zahrádkářům a sadařům. Michal Počuch je jimi fascinován, a proto ho můžeme v létě potkat, jak s fotoaparátem chodí po lese a hledá utajené zakladatelky dalších generací. Podle nich a dalších faktorů dokáže předpovědět, jaká bude v daném včelařském roce medovicová snůška. Použitý soubor fotografií producentů medovice Michala Počucha je do velké míry unikátní a nebyl dosud v ČR publikován.

Asi žádnému včelaři v tuzemsku nemusíme představovat doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. Tento přední český apidolog se ujal zpracování kapitoly o včelích produktech.  Ty mají mezi potravinami mimořádné postavení. Je prokázáno, že jejich pravidelné užívání přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Kapitola se také zaobírá problematikou reziduí nepůvodních látek ve včelích produktech, zvláště v souvislosti s používáním „léčivých“ přípravků ve včelařství.

Poslední kapitola se zabývá výrobou jednoho z nejstarších kvašených nápojů – medoviny. Autor Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku čerpal své znalosti v Plzeňských pivovarech, ale také vlastními pokusy. Mimo jiné vysvětluje, že podstata výroby medoviny a medového vína je stejná, u medoviny se však z tradičních důvodů předpokládá více zbytkového cukru.

Autoři:
Mgr. Bronislav Gruna
Bc. Michal Počuch
doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D.
Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA

Obsah

  1. Zootechnika včelařství
  2. Nemoci včel – prevence a terapie
  3. Biologie včely medonosné
  4. Šlechtění včel a chov matek
  5. Včelí pastva a její zdroje
  6. Včelí produkty
  7. Medovina a nápoje z medu
  8. Zařízení pro získávání včelích produktů
  9. Profesionální včelařství
  10. Marketing a vedení malého podniku



TOPlist