Domácí med

Včelaření od jara do zimy – Miroslav Urban

Autor:Miroslav Urban
Vydavatel:Grada
Rok vydání:2018
Počet stran:10
Vazba:měkká vazba
Rozměr:165 × 235 mm
EAN:9788027103652
Doporučená cena:249 Kč
Knihy Dobrovský   223,- Kč   koupit
Včelaření od jara do zimy - Miroslav Urban

Bohatě ilustrovaná kniha vás díky srozumitelným textům, stovce kreseb a mnoha fotografiím naučí, co a jak máte správně dělat u včel během celého roku. Vysvětlí vám vazby včel na okolní přírodu a počasí v průběhu střídajících se ročních dob, naučí vás, jak se o včelstva starat, aby se nenarušoval jejich přirozený životní cyklus, jak získat med a ostatní včelí produkty.

V první – obecnější či teoretické – části se seznámíte s biologii včely, odbornými termíny, úlovými sestavami, nezbytným včelařským vybavením a také s nemocemi, které poškozují včelstva. Hlavní a zásadní je ale praktická část rozdělená na čtyři roční období. V jednotlivých kapitolách vám autor vysvětlí konkrétní úkony, které musíte udělat v průběhu roku. Témata jsou rozčleněna na dvojstrany, bohatě ilustrovaná a v zájmu srozumitelnosti opatřená i fotografiemi z autorova archivu. Důležité jsou informace o nemocech včel, zejména varoóze, největší hrozbě našich včelstev,i o nutných a účinných opatřeních proti nim.

Kniha je koncipována velmi prakticky a vychází z dlouholetých včelařských zkušeností autora.

Obsah

  • Úvod 10
  • VČELA JAKO DRUH 15
    • Zařazení včely do biologického systému 16
    • Rodokmen včely 18
    • Vývoj společenského chování hmyzu 20
    • Kdy je hmyz společenský 22
    • Komunikace včel 24
    • Orientace včel v krajině 26
    • Pohyb včel v krajině 28
    • Včely v ekosystému – opylování 30
    • Včely v ekosystému – biodiverzita 32
  • VČELSTVO 35
    • Základní struktura včelstva 36
    • Včelí dílo 38
    • Včelstvo v průběhu roku 40
    • Jarní rozvoj 42
    • Rojení je v létě přirozené 44
    • Konec léta, zimní klid 46
    • Zdroje potravy – cukry 48
    • Zdroje potravy – bílkoviny 50
    • Stavba těla včely medonosné 52
    • Zrak, dýchání a let včel 54
    • Vývoj a práce dělnice 56
    • Vývoj a práce matky 58
    • Vývoj a práce trubce 60
    • Nemoci včel 62
      • Houbové nemoci 64
      • Bakteriální nemoci 66
      • Virové nemoci 68
      • Varroóza – biologie roztoče 70
  • VČELY A ČLOVĚK 73
    • Historie – brtě a košnice 74
    • Včelí mezera 76
    • Velikost rámkové plochy 78
    • Konstrukce nástavkového úlu 80
    • Základní pomůcky včelaře 82
  • VČELAŘSKÉ KALENDÁRIUM 85
    • JARO 87
      • Konec zimy 88
      • Jarní rozvoj 90
    • KONEC JARA 93
      • Přehození nástavků – tradičně 94
      • Přehození nástavků – spodní pryč 96
      • Zebrování 98
      • Protirojová opatření 100
      • Roj 102
      • Oddělek 104
      • Zužitkování oddělku 106
      • Chov matek – příprava 108
      • Chov matek – startér 110
      • Chov matek – nová matka 112
      • Přirozené výměny matek 114
      • Varroóza 117
        • Monitoring 118
        • Kyselina mravenčí 120
        • Odpařování kyseliny mravenčí 122
        • Kyselina šťavelová 124
        • Kyselina mléčná a další přírodní látky 126
        • Syntetické akaricidy 128
        • Zootechnická opatření 130
        • Zootechnika – moje dnešní praxe 132
    • LÉTO 135
      • Medobraní 136
    • PODZIM, ZIMA 139
      • Příprava na zimu 140
  • VČELÍ PRODUKTY 143
    • Včelí vosk 144
    • Propolis, mateří kašička 146
    • Med 148
    • Pyl, včelí jed 150
  • Závěr 156


.

TOPlist