Domácí med

Kdy je med kvalitní?

Tisíce let používají lidé med nejen jako sladidlo, ale i jako léčivo. Oprávněně: má blahodárné účinky a jeho chuť je skutečně výborná. Jenže v obchodech mnohokrát narazíte na falešný med, který je sice cenově výhodný, ale obsahuje i barviva či esence, takže vašemu zdraví určitě nepomohou.

Lidé med nazývají i tekuté zlato, protože je krásné žluté barvy. Mnoho zkušeností s ním má i Dušan, který se věnuje včelařství celý život. Inspiroval ho otec a děda, také vášniví včelaři. "Otec vymyslel i několik patentů v oblasti včelařství, já pokračuji v jeho stopách," řekl. O produkci medu mluví s vášní a láskou. 

Základ známe všichni: včely sbírají z květů sladký nektar, nosí ho do úlu, kde ho zahušťují a ukládají do plástů. "Přidávají do něj zdraví prospěšné látky, které samy produkují. Jedna z nich se jmenuje defensinů. Spolupracujeme se Slovenskou akademií věd a zkoumáme, které včely ho produkují nejvíce, " dodal.

Hustý med je lepší

Včely většinou vyrobí med velmi dobré kvality, takže pokazit se může až při zpracování. "Je důležité, aby byl med dostatečně hustý, to znamená, aby měl obsah vody alespoň pod 18 procent. Tehdy je velmi kvalitní, "řekl. Lidé po staletí jedli med zkrystalizovaný, tuhý. Když ho včelám vzali, dali ho do soudků. Odtud ho dlabali a jedli. "My jsme si za posledních pár desítek let vymysleli, že chceme tekutý med. Jenže tavením krystalků ztratíme z medu to dobré, co tam je. Neboť zahříváním nad 50 stupňů se odbourají právě ty látky, které tam včely dávají, nebo alespoň část těchto látek, "řekl. On sám se vrací k tradici při zpracování medu. Nepoužívá pouze tepelnou technologii, zpracovává ho i mechanicky. Tak vznikne takzvaný pastový nebo krémový med, který se dá jednoduše nabírat. Díky zpracování se v něm zachová nejvíce zdravých látek.

Podle včelaře byl letos slabší a někteří vytlačily z plástů jen pár kilogramů medu. "Já osobně jsem spokojený s tímto rokem. Ale když včely nosí hodně medu, mnoho plodů, tak se množí i kleštičky, který je pak likviduje. Sice přinesli hodně medu, ale jsou slabší, "řekl. Medu je však obecně stále méně, a proto jsou včelaři nuceni zvednout ceny. "Nejvíce, co má trápí, jsou zemědělci, kteří dávají do půdy mořené osivo nebo postřiky. Třikrát ročně vidím úhyn včel a to velmi cítit na včelstvu, které je oslabené, "dodal.

Který druh si vyberete vy?

Známe několik druhů medů a je jen na nás, který si vybereme. Specifické jsou nejen chutí, ale i barvou. Jejich ceny se různí právě podle druhu.

Obecně jsou akátové a květové medy světlé, lesní a medovicové tmavé. Je to dáno obsahem minerálních látek. Druhů medu je velmi mnoho: akátový, lesní, lipový, slunečnicový, jetelový, medovicový a podobně. V podstatě může být z jakéhokoliv květu, ze kterého včely donesou nektar. Důležité je uvědomit si, čím se liší jednotlivé druhy. "Květový je v podstatě med z celého roku, vše, co přinesou včely od jara až do podzimu. Proto je tam i příznivější cena a myslím si, že je dobrý, protože je v něm všechno, " řekl včelař.

Akátový med je jen za určité období, přibližně dvou týdnů, a je přinesen z akátových stromů. Lipový je zase velmi voňavý. Lesní med zase vzniká smícháním medovicového a květového. Zvláštní je medovicový med, který je tmavý a je jediný živočišného původu. "Ten však neprodukují moje včelky, protože zde nejsou něj podmínky," řekl včelař. Vzniká tak, že mravenci si chovají mšice a ty produkují sladkou šťávu, která se jmenuje medovice. Tu sbírají včely a nosí do vlastních úlů. Tedy pokud mšice nesmyje déšť. "Nejlepší je jarní med, když příroda nabízí nejvíce lákadel," dodal včelař. Včelky nosí med ještě i nyní. "Sbírají ho z astry alpské, bylinky, která roste při řece Moravě. Z ní je kvalitní med, ačkoli ne voňavý, " vysvětluje včelař.

Denně lžička a budete ve formě

Už ve starověkém Egyptě míchali léky z medu a mléka. Dobře věděli, že med je léčivý. Nejlepší je ho konzumovat preventivně. Včelaři doporučují alespoň lžičku medu denně, abyste byli zdraví. Zdravá sladkost má i různé příchutě, které působí na jednotlivé zdravotní problémy. Nejlepší je konzumovat med takový, jak ho vyrobili včely. Pomáhá při problémech s dýchacími cestami nebo trávením a díky němu rychleji překonáte chřipku. Med často používají i v kosmetice, pomáhá vyhlazovat vrásky. Už proslulá Kleopatra měla oblíbenou koupel v mléce s medem.




TOPlist