Domácí med

Včely mají v Harrachově naučnou stezku

Harrachov – Návštěvníci tu najdou informační panely, úly živé i rozebíratelné a místa pro odpočinek.

Někde věnují naučné stezky regionální historii, chráněné flóře či technickým zajímavostem, v západní výspě Krkonoš se tentokrát zaměřili na včely.

Zastávka u patrona

Od soboty tu právě tito živočichové, pro nás tak důležití, mají vlastní Včelí stezku. Slavnostní otevření se konalo za účasti veřejnosti i hraběcích milostí Jana Nepomuka Františka z Harrachu a jeho choti Marie Markéty.

„Začátek trasy s jedenácti stanovišti je za mostem u autobusového nádraží a pokračuje se směrem na Rýžoviště,“ informovala Lenka Stehlíková, referentka cestovního ruchu a propagace.

Stezka vede převážně podél Ryzího potoka. Na nejvyšším místě je jedno zastavení věnované patronu všech včelařů, kde je návštěvník za výstup nejen odměněn krásným výhledem do údolí, ale může své pocity a dojmy sdělit do zápisníku, který je umístěn přímo na křížku sv. Ambrože.

Úly z venku i zevnitř

Autorem stezky je zkušený včelař Jaroslav Čech, jemuž v realizaci pomohl pár nadšenců. Právě díky jeho nápadu celá stezka vznikla. „První idea je z konce loňského roku. Následovalo projednání s Krkonošským národním parkem a nějaká příprava. Do května ale byl sníh, takže k realizaci samotné došlo v průběhu června,“ popsal.

Vedle informačních panelů nechybí ani představení typické květeny krkonošských luk i ukázky úlů. „Ty jsou v určité vývojové řadě, navíc obydlené. Včely jsou ale klidné, vyšlechtěné, takže je to bez problémů,“ dodal Jaroslav Čech. K vidění jsou i dva úly prosklené a úl rozebírací, kde lze prostřednictvím vyjímatelných fotorámečků nahlédnout dovnitř. V něm samozřejmě včely nejsou.

Trasa měří zhruba 3,5 kilometru a nechybí na ní ani dostatek místa pro odpočinek.




TOPlist