Domácí med

Perme se za české potraviny, jinak zmizí!

ČT24 - Praha – České potraviny mizí z obchodů. Jde především o mléčné výrobky a maso. Toho českého je na pultech o pět procent méně než loni. Dovoz mléčného zboží stoupl z roku na rok o 800 milionů a zeleniny víc než o miliardu – jak pro Českou televizi spočítal Zemědělský svaz. Často tak dovážíme zboží z tisíce kilometrů vzdálených zemí, ač jsme schopni vyrobit ho i doma. Sehnat některé klasické potraviny skutečně z Česka je tak téměř nemožné.

Češi zatím české mléčné a masové výrobky nepostrádají

Například med putuje k českému zákazníkovi více než 21 tisíc kilometrů. Na pultech českých obchodů se totiž prodávají sklenky medu z Číny, Argentiny nebo Chile. „Český med prakticky v běžném supermarketu nenajdete,“ tvrdí redaktorka Hospodářských novin Petra Pospěchová. Med ale není jediným výrobkem, který pochází překvapivě z dovozu. Ubývají i potraviny, u kterých by to nikdo nečekal.

Nejnovějším trendem je ústup českého masa. Loni se ho ještě dovážela třetina, letos už je to celá polovina. Podobný nárůst dovozu zaznamenává komora i u masa drůbežího. Zemědělci už na to reagují rušením svých chovů. Špatně je na tom například chov prasat, který se letos propadl o osm procent, a je tak nejmenší od druhé světové války. V obchodech jsou dnes na prodej třeba kuřata z Polska, vepřové z Německa nebo vejce z Pobaltí.

Česnek z Číny nám ale chutnat přestal

Velkým tématem poslední doby je také dovoz česneku z Číny. Ten i díky mediálnímu tlaku Češi začali odmítat a ptají se po česneku českém. Toho ale není dostatek. „Není dostatek sadby. Pěstitelé jí nevytvářeli takové zásoby, protože o česnek zájem nebyl,“ tvrdí předseda Zelinářské unie Jaroslav Zeman.

Nejhorší na celém vývoji je, že za zahraničními nákupy stojí i zpracovatelé, nejenom obchodníci. „Třeba surovinu pro ty výrobky v řadě případů dováží sami naši vlastní zpracovatelé, protože ta surovina je ze zahraničí levnější,“ dodává agrární analytik Petr Havel.

Poznat český výrobek, to je kumšt

I když Češi domácí výrobky chtějí podpořit, nejspíš je zatím nepoznají. I expert má totiž mnohdy problém zjistit, odkud produkty pocházejí. Na některých je sice cedulka s nápisem Česká republika, to ale neznamená, že z Česka pocházejí. K takovému nápisu totiž výrobce opravňuje i jen to, že produkt jen někdo v Česku zabalí.

Situace by se ale měla brzy změnit. Kvalitní české potraviny totiž budou zanedlouho vidět na dálku. Potravinářská komora totiž chystá novou značku pro jejich označování. Půjde o logo se státní vlajkou a nápisem Český výrobek či Česká potravina s dodatkem „Garantováno Potravinářskou komorou ČR“. Již delší čas je kvalitním [českým] výrobkům navíc udělováno označení Klasa [v současné době nemá Klasa již několik let s místem původu výrobku nic společného - pozn. Martin Zelený], od letošního léta nově pak také značka Regionální potravina.




TOPlist