Domácí med

Zabiják včelstev je stále neodhalen. Hlavním podezřelým jsou však pesticidy

Při příležitosti Dne Země se hnutí Greenpeace rozhodlo spustit kampaň proti pesticidům. V roce 2013 hlasovali členské státy o omezení tří neonikotínoidov. Jsou to látky, u nichž bylo velké podezření, že jsou toxické pro včely. Skupina států hlasovala proti omezení, ale EU dočasně omezení schválila.

Včely nám hynou, motýlů je méně

Pokud jsou pesticidy v rostlině, včela se jim nemůže vyhnout. Včely nemají genetickou výbavu na detoxikaci jedů, protože rostliny nikdy neprodukovaly toxický nektar a pyl. Neonikotinoidy jsou až několik tisícinásobně toxičtější než zakázané DDT, čímž neohrožují jen včely, ale i ostatní opylovače. Máme opravdu velkou obavu, že nám v budoucnu včelstva nepřežijí.

Kvalita potravin klesá

Když je včela zasažena takovou látkou a přímo nezahyne, má jiný pach a ostatní ji nevpustí do úlu, čímž se decimuje včelstvo. Snižuje se nejen stav včelstev, ale i ostatních opylovačů. Podle údajů, přišla EU již téměř o 50 procent motýlů. To se projeví i na úbytku kvalitních potravin.

"My farmářům zvyšujeme úrodu. Ne tak, že se intenzivně hnojí, ale tak, že kvalitně farmářům opylovat plodiny, "dodal zástupce včelařů.

Monokultury prvovýrobců

Podle údajů České zemědělské a potravinářské komory se však v roce 2015 včelařům dařilo a v celkovém objemu produkce medu byl loňský rok nadprůměrný. Problémem pro naše včely je i to, že zemědělci vysazují velké plochy jednotlivých rostlin bez zachování různorodosti. Biologická rozmanitost je na některých oblastech dobrá, ale tam, kde jsou monokultury, mají včelaři těžké časy.

Jde to i bez pesticidů

Dá se to i bez pesticidů. Je třeba zvolit správný výběr plodin, dodržovat osevní postup a správnou agrotechniku. K pěstování plodin třeba přistupovat s cílem dlouhodobého melioracemi. To znamená, že co půdě vezmu, její musím i vrátit. Pokud se vypustí chemická hnojiva a pesticidy, můžeme dosáhnout opravdu přiměřené výnosy a velmi dobrou kvalitu.

Tak, jak si lidé často najdou cestu ke kvalitním domácím potravinám přes prodej od konkrétních farmářů, měli by si najít i svého včelaře a dostat se tak k zdravějšímu medu. Spotřebitelé by si určitě měli kupovat med ne v obchodních řetězcích, ale přímo od včelaře.




TOPlist