Složení medu

Během zrání se mění nejen konzistence, ale i chemické složení původních surovin. Především se štěpí složitější cukr sacharóza na jednodušší cukry (hlavně fruktózu a glukózu) a současně z jednoduchých cukrů vznikají cukry složitější.

Med pak dále obsahuje na tisíce dalších užitečných látek − dodnes se vědcům nepodařilo všechny popsat a odhalit. Nejspíš i proto, že co med, to originál. Med je totiž produkt, jehož složení závisí na neustále se měnících přírodních podmínkách.

Hlavní složky medu

  • Fruktóza 30 až 38 %
  • Glukóza 26 až 33 %
  • Sacharóza 1 až 10 %
  • Vyšší cukry 1 až 10 %
  • Voda 17 až 20 %
  • Enzymy 0,1 až 0,6 % (glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
  • Vitamíny 0,1 % (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C)
  • Minerálie 0,1 až 1,0 % (mj. draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, mě?)
  • Organické kyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová)
  • Aminokyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. fenylalanin, prolin, alanin, valin)
  • Hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)
  • Barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin)
  • Vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších)

vs.

Řepný cukr obsahuje

  • 98 % sacharózy
  • 0,5 % vody
  • 1,5 až 2 % nestravitelných látek