Druhy medu

Med můžeme podle původu rozdělit na květový (nektarový) a medovicový (lesní).

Květový med

Barva květového medu je vodově čistá případně lehce nazelenalá (u akátového medu), slabě žlutá až zlatavě žlutá (u řepkového a lipového medu). Květové medy jsou velmi lehce stravitelné. Vzhledem k vysokému obsahu glukózy rychle krystalizují (často i několik dní po vytočení).

Medovicový med

Barva medovicového medu je tmavě hnědá až červenohnědá. Má vyzrálejší aroma a ostřejší chuť. Medovicový med se získává hlavně z hmyzem přefiltrované mízy rostlin a má vysoký obsah minerálních látek (hlavně draslíku, hořčíku, fosforu) a baktericidně působících látek. Vzniká převážně v letních měsících.

Podle způsobu získávání se med dělí na

  • Vytáčený med – odběr ze včelích pláství prováděn odstřeďováním odvíčkovaných plástů v tzv. medometu.
  • Plástový med – prodává se v uzavřených celých plástech nebo částech plástů tak, jak jej včely uložily a zavíčkovaly.
  • Lisovaný med – odběr se prováděn lisováním plástu bez plodu za použití mírného tepla. Teplota, při které je proces prováděn, musí být nižší než 45°C, aby nedošlo ke znehodnocení medu.
  • Vykapávaný med – odběr je prováděn vykapáním odvíčkovaných plástů bez plodu.

V Česku se med získává výlučně vytočením, případně jako plástečkový (uzavřený v plástech bez plodu). Pokud se jedná o jiný než vytočený med, musí být tato informace uvedena na etiketě obalu.

Rozdělení medu podle způsobu zpracování

  • Tekutý med 
  • Pastový med – po řízené krystalizaci medu se krystaly medu drtí mezi dvěma koly (většinou z mramoru). Med je upravován do pastové konzistence, bez jakýchkoliv chemických přísad.
  • Plástový med – kousky plástve se zavíčkovaným medem. Je vhodný pouze na žvýkání, nebo vykapání.
  • Zkrystalizovaný med – Krystalizace neprobíhá naráz, ale postupně, často rozdílně v různých hladinách sklenice.

Rozdělení podle druhu rostlin

Akátový med

Má jasnou, lehce žlutou až nazelenalou barvu. Díky vysokému podílu fruktózy nekrystalizuje a zůstává tekůtý i několik let. Má výrazně sladkou chuť a jemné aroma. 

Manukový med

Manuka med pochází z nektaru květů teplomilné rostliny Balmín metlatý (Leptospermum scoparium), nazývané také původním domorodým názvem Manuka a rozšířené hlavně na jihovýchodě Austrálie, v Tasmánii a na Novém Zélandu.

Unikátní antibakteriální vlastnosti Manuka medu spočívají ve zvýšeném obsahu látky metylglyoxal, která se objevuje v koncentracích až 800mg / kg

Lipový med

Lipový med vzniká z nektaru lípy a také z lipové medovice. Má výraznou vůňi a příjemnou lehce nahořklou chuť.

Pohankový med

Pohankový med má výraznou chuť a nezaměnitelnou vůni, která může být někomu nepříjemná.    

Řepkový med

Díky většímu podílu glukózy krystalizuje během několika dnů po vytočení a z toho důvodu se u něho většinou provádí pastování.

TOPlist