Domácí med

Včelaři ve Štramberku slaví

Po všeckem je hovno, enem po včelách je med, praví staré valašské přísloví. Právě včelám a včelařství je od soboty 25. června zasvěcena výstava ve Štramberku.

Poněkud netradiční výstava v budově štramberského informačního centra mapuje sto let včelařství ve Štramberku. K vidění jsou tam různé exponáty od starých medometů po ten nejmodernější, včelařské kukly a další potřebné propriety a také živé včely.

V úvodu zahájení výstavy přečetla Anna Rašková, vedoucí oddělení kultury, sportu a cestovního ruchu Městského úřadu Štramberk, několik rčení o včelách. „Důležitost včel pro nás si uvědomovali již dávno v minulosti. Například Albert Einstein řekl: Pokud by zmizely na Zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života,“ citovala vědce Rašková.

Poté už dostal prostor Emil Najvar, předseda základní včelařské organizace ve Štramberku, který připomněl, že svobodný chov včel byl pro Markrabství moravské historicky dán patentem z 8. dubna 1775, v srpnu následujícího roku pak Marie Terezie vydala stejný patent pro Čechy. „Oba tyto patenty měly povahu zákona a mohly být změněny jen zákonem. Poddaným se udílí milostivě zeměpanské ujištění, že nebude nad včelařstvím nikdy uvalena žádná zvláštní dávka, nýbrž naopak, že bude úplné svobodě podporováno. Každému jest volno chovati včely v libovolném počtu,“ citoval Najvar z patentu, který vznikl ve Vídni.

Z historických pramenů se ví, že koncem 19. století se ve Štramberku chovaly včely v každém pátém domku a počátek organizovaného včelařství se datuje k 6. prosinci 1911. „Tehdy se ve večerních hodinách sešlo v hospodě u Proska jedenáct místních včelařů s úmyslem založení samostatného spolku, který by mohl lépe řešit jejich potřeby než jednotlivec,“ pokračoval Najvar a upozornil, že již 18. prosince dostali místní včelaři osvědčení o schválení. „Do spolku se okamžitě hlásili další včelařů, takže dva roky na to už měl spolek čtyřicet členů. Letos má celkem jednapadesát členů včetně sdružených včelařů ze Štramberka a Ženklavy a tři sta dvacet včelstev. Pokrok za sto let je obrovský. Včelaříme v jiných úlech, s jinými včelami, bohužel, mají stále žihadla,“ pousmál se Najvar.

Na výstavě se podílel také místní historik, Josef Hrček, který kvůli ní poskládal starý model Trúby, jež v padesátých letech minulého století vyřezal bývalý ředitel školy Vojtěch Petráš. „Stával vždycky na schodech, když se vcházelo do školy. Děcka to ale rozebíraly a oni to kvůli špatnému stavu vyhodili,“ nastínil Hrček a dodal, že po modelu začal pátrat a před pětatřiceti lety na něj náhodou narazil. Od té doby ho měl schovaný v krabicích doma. „Až teď jsem se rozhodl, to kvůli té výstavě poskládat. Řeknu vám, že kdybych to měl dělat z nového dřeva, tak jsem to měl asi dříve. Ale už z té piety jsem to spravil,“ sdělil Hrček.




TOPlist