Domácí med

Slaďte zdravě

Fitstyl – Jako sladidlo ho používali naši předkové dávno předtím, než se objevil bílý cukr. Je bohatý na glukózu, fruktózu, bílkoviny, minerály i vitaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E a P) a hlavně obsahuje enzymy důležité pro správné fungování organismu.

Jeho protivirové, protizánětlivé a antibiotické vlastnosti znali již staří Egypťané, kteří medem natírali rány, aby je dezinfikovali a urychlili proces hojení. Mluví se o něm jako o afrodiziaku a elixíru mládí a zároveň je velmi hodnotnou potravinou – posiluje imunitu, dokáže nasytit a nezatěžuje trávení.

Podle původu rozeznáváme řadu druhů (květový, lesní…). Zejména tmavý med je cenný ve výživě dětí, protože obsahuje hodně železa a mědi a podporuje tvorbu krve. Má také příznivý vliv na růst.

Med raději kupujte přímo od včelaře, kde máme záruku jeho kvality, ten z obchodu může být znehodnocený špatným skladováním nebo obsahovat různé příměsi. Neměli bychom ho zahřívat více než na 46 °C, protože pak ztrácí většinu vitaminů a enzymů. Pokud si jím tedy sladíte čaj, nedávejte ho tam hned, ale až nápoj trochu vychladne. Med můžete kromě slazení nápojů použít v kuchyni, například i do těst, a to všude tam, kde se používá agáve sirup nebo obilný sirup. Skladujte ho při teplotě do 25 °C, pokud zkrystalizuje, není to na závadu.




TOPlist