Domácí med

Člověk by měl jíst med med z regionu, ve kterém žije

Táborský deník – Včelaři chtějí rozšířit členskou základnu. Jejich prezentace na internetu už sklízí ovoce.

Pokud by zmizely na zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života, pronesl slavný fyzik Albert Einstein. Současný trend, bohužel, tomuto výroku nahrává. Členská základna včelařů stárne, mladí se k úlům nehrnou a včelstev ubývá. To, že budeme bez medu, je jen jeden z mnoha problémů, které nás mohou potkat. Jestli se včas nezačne o včely starat více lidí.

„Úbytek včel je ve své podstatě důsledek, ne příčina. Ta spočívá v tom, že stárne členská základna a ubývá včelařů. V osmdesátých letech minulého století bylo na našem území 1 004 000 včelstev a nyní jsme skoro na polovině,“ říká nový předseda táborského svazu včelařů Milan Petrů.

Včelaři mají kromě rozšíření svých řad před sebou ještě další plán: zařadit med do každodenního jídelníčku a propagovat využívání i dalších včelích produktů.
„Rádi bychom v lidech zakořenili povědomí o možnosti a hlavně užitečnosti nákupu kvalitního Českého medu přímo ze dvora. Pro člověka je totiž důležité, aby měl možnost konzumovat včelí produkty z regionu, kde žije. Med dovážený zejména obchodními řetězci je bez jasného původu. Tím pádem nejde zcela vyloučit, že v něm nejsou stopy léčiv, antibiotik, alergenů a jiných látek, které by mohly konzumentům spíše ublížit. Takový med jasně poznáte podle toho, že je stále tekoucí a na etiketě je jako země původu zcela nejasné konstatování, že je ze států EU a států mimo EU. Což je jinými slovy celý svět. To není vhodný med ani pro dospělé, natož pro děti,“ varuje Milan Petrů.

Léčivé účinky medu

Nejvíce známé jsou hojivé účinky medu na kůži, a proto je med často součástí kosmetických hydratačních a výživných krémů. Med však má vynikající účinky i při aplikaci přímo do rány při různých odřeninách či dokonce popáleninách. Med aplikovaný přímo na rohovku v zánětu urychlí její uzdravení. Často se dává med do spojitosti s diabetes. Jakkoliv je zřejmé, že med je nevhodný pro diabetiky, je rozhodně menším zlem, než potraviny slazené obyčejným rafinovaným cukrem. Bylo zjištěno, že hladina inzulinu byla nižší při příjmu určitého množství energie z medu, než při příjmu jiných potravin se stejným množstvím energie, ale krevní cukr byl naopak vyšší. U zdravých jedinců však při konzumaci medu byl dokázán nižší obsah cukrů v krvi, než při konzumaci obyčejného cukru.

Dnešní věda však doporučuje med spíše jako potravinu než lék. Lékaři totiž tvrdí, že celá řada účinků medu výše popsaných může být výsledkem zlepšené výživy. Med je totiž zdrojem okamžité rychle a lehce doplnitelné energie, jejíž dodání je předpokladem úspěšné léčby (například při jaterních problémech, při ozařování ap.). Dále je třeba zcela odmítnout i tvrzení, že med způsobuje zubní kaz. Zubní kaz je problémem spíše sladkostí z řepného cukru. Med naopak obsahuje celou řadu látek, které vzniku zubního kazu brání. Med také na rozdíl od řepného cukru obsahuje navíc dosti vápníku a fosforu, jež jsou zapotřebí při metabolizmu sacharosy, takže organizmus nemusí tyto prvky brát například ze zubní skloviny.

Co obsahuje pyl

Pyl obsahuje 19 aminokyselin jako: laurovou, myristovou, pimitovou, heptadekanovou, atearovou, olejovou, linolovou, arachovou, behanovou, linolenovou a jiných dosud nepojmenovaných. Dále obsahuje bílkoviny, peptony, globuliny, uhlovodany (např. glukózu, fruktózu, sacharózu), tuky a lipidy (lecithin a mastné kyseliny), fermenty a minerální látky, tj. pyl obsahuje také dosud chemicky nedefinovatelné látky hormonální a antibiotické, některé vitamíny, zejména karoten a rutin.

Je pro výživu a rozvoj včelstva nepostradatelný. Blahodárně působí i na člověka, zvláště pak při léčení alergií, zlepšuje chuť k jídlu, zvyšuje počet červených krvinek, zvyšuje psychickou a tělesnou kondici, tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému, léčí záněty močových cest, blahodárně účinkuje na slinivku břišní a bolení nohou, má mírný projímavý účinek, odstraňuje jedovaté zplodiny z těla, uklidňuje nervovou soustavu, léčí plicní a infekční žloutenky, léčí horní cesty dýchací, kornatění a rozšíření tepen, zlepšuje prokrvení orgánů, snižuje obsah cholesterolu v krvi, léčí anémii, zmírňuje bolest při křečích bronchů a srdečního svalu, urychluje léčebné procesy řady různých chorob, urychluje zacelení ran a spálenin, má aktivní léčivé a profylaktické účinky.

Ze života včel

Včelu medonosnou jako jedince nelze ve své podstatě vzít z praktického hlediska v potaz, protože sama není schopna samostatné existence, takže dále můžeme hovořit o nejmenší jednotce – o včelím společenstvu – včelstvu.

Každé včelstvo má jen jednu matku (včelí samičku schopnou reprodukce, která pomocí feromonů řídí chod společenstva), několik set trubců (samečků schopných oplodnění) a tisíce včel dělnic (samiček neschopných reprodukce). Počet jedinců ve včelstvu je proměnlivý a závislý na roční době. Na podzim se rodí dlouhověká generace včel, která má za úkol přežít dlouhé období bez snůšky. V tomto období nejsou ve včelstvu zastoupeni žádní trubci. Celkově čítá společenství zhruba čtyři až deset tisíc jedinců.

Počínaje zimním slunovratem začíná matka s postupným rozšiřováním včelstva až do doby, kdy na vrcholu snůšky čítá řádově 30 – 60 tisíc jedinců, z nichž trubců je několik set až tisíc.

Kromě nektaru je pro včelí společenstvo důležitý přísun pylu a vody. Dalšími produkty, kterými může včela být pro člověka prospěšná, jsou propolis (antibakteriální pryskyřice), vosk, mateří kašička (omlazuje, regeneruje, působí na zvýšení aktivity), pyl a včelí jed (působí proti revmatizmu, používá se k následnému zpracování ve farmacii). Tím nejdůležitějším je však její opylovací schopnost, protože na včelím opylení je odkázáno 80 procent kvetoucích rostlin. Jejich řádné opylení má rozhodující vliv jak na bohatost sklizně, tak i na její kvalitu.

(Kateřina Nimrichtrová, Milan Petrů)




TOPlist